Од Тасовца се опрошстају Штаркман, Радуловић, Рајскин...

Танјуг
Од Тасовца се опрошстају Штаркман, Радуловић, Рајскин...

БЕОГРАД - Пијаниста Александар Штаркман, виолиниста Немања Радуловић и стални гостујући диригент Данијел Рајскин неки су од бројних свjетских умjетника који се опраштају од свог недавно преминулог Ивана Тасовца писмима подршке упућеним његовој породици и Београдској филхармонији.

“Плачем, иако скоро да више немам суза. Изгубио сам пријатеља из младости, какав се бира једном заувијек. Дружили смо се од шеснаесте године. Забављали смо се, били неваљали, радовали се, пјевали, пили, учили, плесали, туговали - заједно”, пише Штаркман.

Пијаниста истиче да је са Тасовцем могао годинама да не разговара, али је увијек знао да су блиски, и пишући да му “слике цијелог живота лебде очима”, и сада постоји “празнина у срцу, бол у души”.

“И знам да срце никада неће зацелити, и бол никада неће потпуно нестати. Али такође знам да ће Вањин јединствени осмех, смех, топлина, љубазност, великодушност, његов таленат и музика заувек остати у мом срцу и сећању”, пише Штаркман.

Писмо је закључио са: “Дубоки наклон госпођи Марији Тасовац за тако невероватног, прекрасног сина! Вјечнаја памјат!”

Радуловић у писму музичарима Филхармоније каже да су сви у шоку, али да је сигуран да би Иван највише желио да их види ангажоване и срећне, како настављају истим темпом да стварају музику, док људи из продукције креативно осмишљавају будуће сезоне.

“Свака нота коју будете свирали пратиће Ивана, а он ће вас слушати као и до сада”, поручује Радуловић.

Виолиниста подсјећа да “музика и уметност имају моћ да претворе бол и излече не само наше муке, већ и муке свих људи који долазе да нас слушају”.

“А ми имамо ту моћ када затворимо очи да свирамо за све оне који физички нису ту, али и да наступамо на било ком месту. Мислим на све вас”, каже Радуловић.

Рајскин је написао да је дубоко “потресен и скрхан” након вијести о прераном одласку Тасовца, и да је “тешко замислити особу тако испуњену животом, страшћу, визијом и чврстином као што је то био Иван”.

“Прави и природни вођа, био је велики пријатељ и уједињујућа снага на толико много нивоа. И његов смисао за хумор без премца могао је ођедном осветлити и најмрачније место...”, подсјетио се Рајскин.

Диригент је поручио да жали са Тасовчевом “породицом и вољенима, његовим колегама и пријатељима и мноштвом људи чије је животе толико година обогаћивао кроз магију музике”.

“Нека му душа почива у миру”, закључује Рајскин.

Из Београдске филхармоније је саопштено да се у књигу жалости поред публике, пријатеља те институције и Тасовца, уписују се бројни грађани који долазе у зграду на Студентском тргу 11.

Како је најављено, наредни концерт Београдске филхармоније заказан је већ за сриједу на Коларцу под управом шефа-диригента Габријела Фелца.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана