Објављена компилација рок бендова “Хали Гали 2”: Подземље поново узвраћа ударац

Бранислав Предојевић
Објављена компилација рок бендова “Хали Гали 2”: Подземље поново узвраћа ударац

БЕОГРАД - Музички колектив “Хали Гали” објавио је нову компилацију са десет нових пјесама, албум који је насљедник култног издања из 2019. године у заједничкој продукцији “Хали Гали”, “Кишобран” и “Поп депресије”.

Колектив београдских андергроунд рок бендова окупљен под именом “Хали Гали” поменутом компилацијом из 2019. године представио се широј публици и кренуо у авантуру са концертима, фестивалима и бројним пратећим акцијама широм региона. Четири године и пар мјесеци касније “Хали Гали” екипа враћа се новим музичким избором и пресјеком стања једног сегмента београдске сцене. На албуму се налази укупно 10 бендова, седам познатих са претходне компилације: “Шајзербитерлемон”, “Ситзпинкер”, “Прото тип”, “Визељ”, “Газорпазорп”, “Св. Псета” и “Коикои” те три нова састава: “Дазе”, “Кактус Филдс” и “Убили су Батлера”. Пјесме су снимљене током јесени 2023. године у студију “Down There” са Урошем Милкићем, микс су током децембра и јануара радили Андреј Младеновић, Урош Милкић, Горан Цревар и Вељко Милинковић, док је дизајн омота дјело Петра Мицића.

Оснивач “Поп депресије” Иван Лончаревић и један од кључних људи у припреми и организацији овог подухвата каже да је крајњи резултат превазишао очекивања.

- Истина је да сваки пут када се оваква некаква акција дешава кажем и себи и другима да је ово “последњи пут” и то је тако. На крају је резултат преко свих очекивања, добили смо један пресек дела београдске рок сцене, који је такав какав јесте и са добрим и са мање добрим стварима. Драго ми је да су “Коикои” направили величанствен корак даље баш овде и баш са “Мимозама”, драго ми је да су “Газорпазорп” снимили и објавили један класичан хит, какав им је недостајао, што су наша деца “Ситзпинкер”, “Прото тип” и “Шајзербитерлемон” баш блистала и што су дебитовали “Батлери” и дали лајтмотив целој компилацији - рекао је Лончаревић.

Уредник, издавач и публициста каже да је сваки састав и сваки човјек укључен у њен настанак дао важан допринос и да у остатку године слиједи и винилно издање.

- Драго ми је што је акција успела, што су песме добре, што је овај колектив способан да и када је дебакл ситуација нађе решење да се иде даље. Наравно да је једино што је битно музика, тако да се надам да ће људи волети ове песме и да ће сви бендови наставити да напредују. Породићемо плочу у најкраћем року, почетак лета је план, јер овај албум то заслужује - јасан је Лончаревић.

Музички гледано, музика бендова на компилацији обухвата разне жанрове и стилове, од гаражног рока преко построка и хардкор утицаја до пауер поп и шугејз звука, уз заједничке одреднице манифестоване прије свега у бескомпромисности стихова и музике, али и јасном осјећају припадности тренутку.

Албум је тренутно доступан на дигиталним платформама “Јутјуб” каналу” и “Бендкамп” страници.

Критике

Прве реакције публике и критике су јако добре. Ветерани српске рок критике Драган Амброзић и Зорица Којић у тексту за магазин “Време” пишу да је ово стваран звук 21. вијека и показатељ да постоји нада, када чињенице говоре друго.

- Издање као што је ово зато је показатељ да бар у музичком подземљу града постоји неки трачак наде те да се бар ту још живи пуним срцем. У извођењу бендова са “Хали Гали 2” компилације рокенрол нам је још неопходан да разгрне ову силну загушљивост - пише у овом приказу.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана