Обиљежавање Свјетског дана музике ове године на другачији начин: Мелодије лијече и оплемењују душу

Илијана Божић
Обиљежавање Свјетског дана музике ове године на другачији начин: Мелодије лијече и оплемењују душу

БАЊАЛУКА - Музика приказује оно што се ријечима не може исказати, а у вези чега је немогуће ћутати, говорио је пјесник Виктор Иго. Свјетски дан музике обиљежава се сваке године 21. јуна, када се цијели свијет претвори у музичку позорницу, а због пандемије ове године музика ће бити слављена на другачији начин.

Музички ствараоци за које је овај дан посебан за “Глас Српске” говорили су о значају који музика има у људским животима.

Декан Академије умјетности у Бањалуци Санда Додик нагласила је да ова установа неће бити у могућности да обиљежи овај дан као претходних година.

- Жао нам је што нећемо моћи да изађемо на улице нашег града са студентима и музичарима. Због епидемиолошких мјера које прописује Кризни штаб нисмо у могућности да добијемо потребне дозволе и морамо да се придржавамо прописа. Одлучили смо да на нашој онлајн платформи пуштамо старе снимке и концерте и да на тај начин обиљежимо овај посебан дан - рекла је Додикова.

Виолиниста и директор Бањалучке филхармоније Иван Оташевић истакао је да сви који се баве музиком дан који јој је посвећен доживљавају веома поносито.

- То је диван дан, празник свих нас, али и људи који воле да уживају у најљепшим мелодијама и звуцима. Ове године смо се одлучили за онлајн варијанту у складу са одлукама наставничког вијећа студијског програма музичке умјетности на Академији умјетности - казао је Оташевић.

Истакао је да су студенти и професори Академије претходних година на Свјетски дан музике имали неколико препознатљивих тачака у Бањалуци.

- Прошле године сам био задужен за Господску улицу, тај проток људи који су се тамо окупљали био је импозантан, тако да је било величанствено. Сарадња свих музичара из Бањалуке била је сјајна. Имали смо саставе професионалних и аматерских група и дали смо све од себе да се представимо у пуном сјају - објаснио је Оташевић и додао да је то дан када се осјећају као да славе рођендан.

Пијанисткиња и џез пјевачица Марија Шестић истакла је да су умјетност и музика људе доводиле у лијепо расположење у кризним тренуцима.

- Тежак период за нас траје и даље, јер не знамо када ће сале бити отворене, а ни власти не чине ништа када је ријеч о том питању. Поред свега, на Свјетски дан музике ми треба да се сјетимо њене важности, јер је она та која нам диже морал, лијечи и оплемењује душу. За мене је музика, осим што је мој животни позив, нешто што ми даје енергију, што ме испуњава и тјеши кад све друго крене низбрдо. Она је је најбољи пријатељ, а добро је дошла свима у тешким данима која су иза нас - нагласила је Шестићева.

Диригент Душан Урошевић нагласио је да се музичари највише радују 21. јуну те да је тај дан круна славља.

- Тада се обележава и прелазак са пролећа на лето, време је дивно, а све то утиче на наше расположење. На Светски дан музике уметници широм света изађу на улице, у просторе где не очекујете да чујете разноврсне мелодије. Била то уметничка, поп, филмска или народна сасвим је неважно. То је моменат када музику можете да сретнете у пошти, у општини, у школи, чак и у болницама. Организују се мини-концерти да би музика била приближена обичном човеку, јер тада не морате да одете у концертну дворану. Сви музичари желе да тада буду присни са публиком - додаје Урошевић.

Свјетски дан музике први пут је обиљежен 1982. године.

Наступи у кампусу

Конфуцијев институт Универзитета у Бањалуци Свјетски дан музике обиљежиће у Универзитетском граду (кампус) у недјељу (од 11 часова). Посјетиоци ће имати прилику да чују Градски тамбурашки оркестар из Бањалуке, Градски хор “Јазавац”, “А прима виста” хор, “Palladio” гудачки квартет и Бањалучки “Brass”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана