Њемачки квартет сутра отвара "Jесењу сонату" у Банском двору

Srna
Њемачки квартет сутра отвара "Jесењу сонату" у Банском двору

Бањалука - Други Интернационални музички фестивал "Јесења соната" биће отворен сутра у Бањалуци и трајаће до 14. октобра, а угостиће нека од најзначајнијих имена умјетничке музике данашњице.

Фестивал ће обухватити пет цјеловечерњих концерата истакнутих музичких умјетника који ће бити одржани у великој Концертној дворани Банског двора са почетком у 20 часова.

"Јесењу сонату" ће отворити реномирани "Хеншел квартет" из Њемачке - један од најугледнијих гудачких квартета данашњице који ће имати цјеловечерњи концерт.

Другог дана фестивала, у петак, представиће се реномирана домаћа умјетница која је постигла запажене резултате на свјетској сцени - виолинисткиња Јована Раљић из Бањалуке и њен гост, истакнути пијаниста и клавирски педагог са адресама у Аустрији и Ирану Хафез Бабашахи.

У суботу, 12. октобра, биће одржан концерт изузетног трија који чине Един Карамазов /лаута/, Дани Бошњак /флаута/ и Александар Милошев /виолина/. Четврти дан фестивала биће посвећен виолончелу и клавиру, а у госте долазе солисти са Академије у Новом Саду - виолончелиста Марко Милетић и пијаниста Михајло Зурковић.

Завјесу на други Интернационални музички фестивал "Јесења соната" спустиће чувена италијанска пијанисткиња Елиза Томелини - прва жена пијаниста која је извела прву верзију Листових трансценденталих концертних етида из 1838. године у аутентичном извођењу.

Директор Културног центра Бански двор Младен Матовић рекао је раније да ова установа културе наставља са праксом организовања репрезентативних културних садржаја у властитој продукцији.

"Овај фестивал је већ након првог издања снажно одјекнуо у регионалним оквирима и добио изузетно позитивне рецензије стручне критике. Концерти су били максимално посјећени, те је свима нама у Банском двору дао својеврстан вјетар у леђа и показатељ да смо на правом путу", истакао је Матовић.

Покровитељи "Јесење сонате" су град Бањалука, Министарство просвјете и културе Републике Српске, док је банка партнер Културног центра Бански двор - Адико банка.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана