Немања Савић, музички педагог, композитор и диригент за “Глас Српске”: Признање круна за рад и залагање

Миланка Митрић
Немања Савић, музички педагог, композитор и диригент за “Глас Српске”: Признање круна за рад и залагање

БАЊАЛУКА - Композитор, музички педагог и диригент Српског пјевачког друштва “Јединство” из Бањалуке Немања Савић један је од овогодишњих лауреата Вукове награде, која се додјељује Културно-просветна заједница Србије.

Ово признање додјељује се за резултате остварене на ширењу културе, науке и образовања, како у Републици Србији, тако и на свесрпском простору, а Савић је за “Глас Српске” рекао нешто више о самој награди и њеном значају.

- То је најпрестижнија награда из културе која се додјељује на свесрпском простору. То је први пут да је један умјетник из РС лауреат. Ја сам у животу имао много награда на разним фестивалима и такмичењима. Награда је подсјећање да је неко препознао оно што је човјек током свог радног вијека радио и резултате који су били приказани, па да је то неко верификовао тим што ће додијелити овако високу и престижну награду - рекао је Савић.

Културно-просветна заједница Србије ове године изабрала је десет добитника Вукове награде, међу којима су историчарка књижевности Злата Бојовић, академска сликарка Љиљана Бурсаћ и театролог и филмолог Зоран Ђерић.

- Част је бити у таквом једном кругу, који је заиста еминентан. Људи који су добијали те награде су умјетници из различитих области, који су оставили значајан траг у српској култури и умјетности. Награда је потврда настојања да се у тој области ради нешто ново и да се у корист музике овог простора, фолклорне и музичке традиције наших крајева, да се то верификује додјелом ове награде - додаје Савић.

С обзиром на то да је Савић диригент СПД “Јединство”, још од 1992. године, он је навео да је рад током протекле године, у пандемији, био усклађен са условима, али да су успјели колико-толико да одрже континуитет у раду.

- Имамо разних планова и активности које не можемо прецизирати. Ових дана разговарамо о конкретним дешавањима и сви се надамо да ће пандемија да се смири, те да нам омогући да реализујемо планирано – наводи Савић и додао да се планови тичу наступа на “Данима Владе Милошевића”, који би требало да буду одржани у априлу, те наступа уочи Спасовдана испред Храма Христа Спаситеља, али и других концерата у Бањалуци и регији.

Током вишедеценијског рада у свијету музике, Савић је био диригент бројних хорова, вокалних ансамбала и оркестара, а за свој рад награђиван је бројним признањима. С “Јединством” је остварио више од хиљаду различитих концерата у држави и иностранству, док је свеукупно, с различитим ансамблима, реализовао више од двије хиљаде наступа. За потребе хорова, написао је више од 250 композиција, а покретач је и оснивач Међународног хорског фестивала “Бањалучки хорски сусрети”.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана