Небојша Максимовић, пијаниста, за “Глас Српске”: Умјетност пречесто у сјени кича

Миланка Митрић
Foto: Б. Брезо

Као већ изграђеном уметнику највећа ми је слобода то што музика није егзактна наука у којој су два и два једнако четири, него морам и да гледам иза нота, контекст дела и композитора и епохе и много тога другог да бих неко дело оживео најпре себи, а онда и публици.

Рекао је ово за “Глас Српске” пијаниста Небојша Максимовић, говорећи о слободи коју проналази у музици, а у сусрет концерту који ће одржати вечерас у Банском двору у Бањалуци. Наступ у концертној дворани ове установе почеће у 20 часова.

- Без таквог креативног процеса не би ми ни имало смисла да се бавим музиком на било који начин – додао је он.

ГЛАС: С обзиром на то да сте у Банском двору наступали већ неколико пута, шта бањалучкој публици овог пута доносите?

МАКСИМОВИЋ: Као и претходних пута наступићу са комплетно новим програмом. Овај пут ће то бити “Слике са изложбе” Модеста Мусоргског у аранжману Владимира Хоровица који се на овим просторима никада није чуо уживо, а и генерално се прилично ретко изводи како због тешко доступне партитуре тако и због енормних пијанистичких захтева која ова партитура поставља пред извођача. Међутим, са друге стране, годинама сам је тражио пошто волим то дело и у оригиналној верзији Мусоргског и у Равеловој оркестарској верзији и у овој верзији која заправо сублимира претходне две наведене верзије уз неке карактеристичне Хоровицове виртуозне додатке. Чим сам је нашао, ухватио сам се са ти­м у коштац. Други део концерта ће чинити избор из опуса Франца Листа који ми је један од омиљених композитора.

ГЛАС: Више од годину живјели смо без већих концерата, ограничени на разне начине. Да ли је могуће наставити истим темпом као раније или су неке промјене нужне?

МАКСИМОВИЋ: Нико не може са сигурношћу рећи како ће се ситуација даље одвијати. Надам се да ће се све што пре и са што мање последица вратити у нормалу какву познајемо пре 2020. године.

ГЛАС: Да ли је читава ова ситуација утицала на то да услови за стварање и рад умјетницима буду додатно отежани? Како наћи свјетлост у свему овоме?

МАКСИМОВИЋ: Свима су услови за стварање и рад и живот веома отежани, не само уметницима. Оно што бих из личног искуства препоручио свим колегама из уметничких бранши је да што више времена у којима им је онемогућен јавни рад утроше на проширивање репертоара и усавршавање онога чиме се баве пошто ниједна пошаст не може трајати у недоглед.

ГЛАС: Када је ријеч о младим умјетницима из свијета музике, мислите ли да имају простора и могућности да се покажу јавности?

МАКСИМОВИЋ: Уметност и култура на овим просторима деценијама се премало показују широј јавности којом доминира агресивни таблоидни шунд и кич најнижих врста. Нажалост, опште снижавање културног нивоа је све присутније широм планете и није само овдашњи феномен. Много има младих уметника са ових простора на свим инструментима, а и у другим гранама уметности који нимало не заостају за својим светским колегама, а нису познати широј јавности зато што немају иза себе агресивни маркетинг какав ријалити шунд и кич редовно имају. Има она изрека “дођу дивљи и истерају питоме” и то би отприлике био одговор зашто толико талентованих људи из културе и уметности одлази са балканских простора деценијама уназад. Како ће то изгледати после пандемије тешко је прогнозирати. Некада после тешких ситуација буде већа потреба људи за културним садржајем па се надам да ће тако бити и сада.

Планови

ГЛАС: На чему тренутно радите и шта припремате?

МАКСИМОВИЋ: Тренутно сам заокупљен овим програмом који сам пре Банског двора већ представио неколико пута у Београду, а после Банског двора ме очекује и још наступа у Србији. После тога, видећемо. Неки нови програм за неке нове концерте. Увек има планова, тешко је једино понекад то уклопити у дан који нажалост има само 24 сата.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана