На рођендан Владе Дивљана "4 Маљчика" објавили спот чувене "Русије" VIDEO

ГС
На рођендан Владе Дивљана "4 Маљчика" објавили спот чувене "Русије" VIDEO

Клавиристи Александар Шандоров и Немања Николић под именом "4 Маљчика" објавили су данас, 10. маја на рођендан Владе Дивљана, као сингл и спот инструментално виђење чувене песме Идола "Русија", прожето делом композитора Сергеја Прокофјева.

Са Дивљановом ауторском песмом "Русија", која се појавила на утицајној "Одбрани и последњим данима" Идола (1982) и потом његовој самосталној "Одбрани и заштити" (1996), 4 Маљчика најављују ускоро излазак свог концертног албума снимљеног јесенас у "Коларцу" у Београду, где су изводили спој музике Дивљана (1958-2015) и Прокофјева (1891-1953).

"Читава идеја је покренута 'Русијом', са кратким уводом који је сам почетак трећег концерта за клавир и оркестар Прокофјева. Било је то на снимању филма 'Небеска тема' (2019) Младена Матичевића... Заправо се клавирски и не разликује сувише од онога што сам свирао у бенду када смо је изводили", каже Шандоров.

Спот "Русија" аутора Братислава Стевановића најављује живи албум "4 Маљчика", чији су издавачи промотерска кућа Лонг Плаy и Друштво љубитеља популарне културе. 4 Маљчика су претходно објавили спотове "Ретко те виђам са девојкама" и "Док добује киша".

Блиски пријатељ, сарадник на првом Дивљановом самосталном албуму "Тајни живот А.П. Шандорова" (1988), затим члан пратећих бендова Олд Старс и Невладина организација, Шандоров је са Дивљаном одавно био маштао о спој две музике.

"Лично гајим велику страст према музици Прокофјева, он ми је поред Моцарта омиљен композитор, као и Влади. Уз подршку Владе сам магистрирао на 'Трећем концерту за клавир и оркестар' и тиме се прославио. Пуно сам наступао, са великим оркестрима и познатим диригентима. Тај 'Трећи концерт' је веома важан за ову причу. Тако сам много касније током снимања филма 'Небеска тема', имајући све ово на уму, једну малу тему Прокофјева развио у Владину песму. Одмах сам схватио колико то добро звучи. Чим се завршило снимање филма пожелео сам да ову идеју подигнем на много виши ниво. Влада и ја смо иначе разговарали да би било занимљиво, да у неким каснијим годинама, своје музичке идеје представимо у Коларцу. Његова болест нас је спречила да то реализујемо", каже Шандоров.

Коначно, професор на Факултету музичке уметности у Београду Шандоров је са својим колегом пијанистом Немањом Николићем премијерно представио спој музике Дивљана и Прокофјева, на два концерта исте вечери 30. октобра 2020. године у Коларцу, преносе Независне новине.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана