Миленковић: Учићу студенте како живети у свету класике

Срна
Миленковић: Учићу студенте како живети у свету класике

БЕОГРАД - Свјетски познати виолиниста Стефан Миленковић и национална платформа "Србија ствара" организују међународни мастер клас виолине од 2. до 17. јула у Чачку, а славни умјетник каже да ће студенте, између осталог, учити како да живе у свијету класичне музике у данашњим околностима.

Курс је намијењен талентованим ученицима и студентима класичне виолине широм свијета а, програм двонедељног кампа креирао је управо Стефан Миленковић на основу више од двадесет година педагошког искуства на неким од најпрестижнијих свјетских музичких колеџа, међу којима и Џулијард школа у Њујорку.

Један од највећих српских виолиниста и најмлађи дипломац на Универзитету уметности у Београду, последњих година био је и редовни професор виолине на Универзитету Илиноис и гостујући професор на Музичкој Академији у Београду.

Пријаве за мастер клас трају до 15. маја, након чега ће 31. маја Миленковић одабрати најбоље кандидате, који ће потом у јулу похађати двонедељни програм у музичкој школи Војислав Вучковић у Чачку.

Цијењени умјетник за Тањуг каже да је реч о класичном, а опет нетипичном мајсторском курсу.

"Полазници курса могу да очекују индивидуалне лекције, групну едукацију у којој студенти свирају једни за друге, али и у разговору анализирају своје музицирање, теоретске часове који подразумевају методику виолине, али и савете како живети у свету класичне музике у модерним околностима, па све до упустава за психофизичке припреме за концерт", казао је Миленковић.

Како каже, не очекује другачију перцепцију његовог педагошког приступа у Србији у односу на предавачка искуства у САД.

"Свуда на свету су људска бића слична. Фокус нашег мајсторског курса биће на виолини и музици, а то је универзални уметнички језик. Покушаћу да саветујем младе виолинисте о моделима развоја каријере, комуникације са публиком и организаторима...Богато предавачко искуство ми говори да студенти углавном слично реагују на мајсторским курсевима", казао је Миленковић.

Почетком године Миленковић се после три деценије интернационалне каријере вратио у Србију захваљујући националној платформи "Србија ствара", под покровитељством предсједнице Владе Србије Ане Брнабић.

Миленковић је креативни амбасадор националне платформе "Србија ствара" и његов ангажман у Србији у највећој мјери је везан за Нови Сад, гдје предаје на Академији уметности.

"Увек полазим од личне визије, где би могао да будем најкориснији и најкреативнији у следећем пројекту. Моје жеље су се поклопиле са амбицијама националне платформе ''Србија ствара'' и ето ме у Србији, где сам сретан и где имам прилику да допринесем реализацији важних пројеката као што је афирмација класичне музике и наших изузетно талентованих музичара. Са друге стране, овде сам ближе фамилији и све је лакше када се делује из емотивне базе", казао је Миленковић.

Умјетник са нестрпљењем очекује повратак пред публику 16. маја у Ботаничкој башти у Београду.

"Са камерним ансамблом Музикон свираћемо Пјацолина ''Годишња доба'', уз поштовање свих прописаних епидемиолошких мера. Веома сам узбуђен због повратка пред публику после свега што нам је донела пандемија. Сигуран сам да ни киша неће покварити тај догађај", казао је Миленковић.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана