Матија Дедић, популарни џез музичар: Жао ми је што Арсен није чуо албум

Александра Глишић
Матија Дедић, популарни џез музичар: Жао ми је што Арсен није чуо албум

Бањалука - Мој отац Арсен био би поносан да чује мој нови албум и сигурно би му се свидјело. Увијек ми је говорио да је то што свирам јако компликовано, а знам да би му се ово свидјело. Зато ми је жао што није чуо овај албум.

Рекао је ово популарни хрватски џез музичар Матија Дедића, који је одржао концерт у суботу увече у Банском двору у Бањалуци.

Концерт је био дио програма обиљежавања 85 година постојања Банског двора, а Дедић се присјетио како је албум "Матија свира Арсена" настао и колико емотивно доживљава свако свирање композиција свог оца Арсена, који је умро 2015. године.

Бањалучка публика заиста је уживала у наступу Матије Дедића, а они који су били на концерту сложни су у оцјени да је ово права музичка чаролија. 

"Матија свира Арсена" је био најпродаванији албум прошле године у Хрватској, а Дедић истиче да је већ много свирао у Банском двору и да су бањалучки концерти за њега увијек предивни. Радује га и чињеница да је концерт распродат данима прије.

- Доста прије него што је мој отац умро имали смо договорен термин са двораном "Ватрослав Лисински", за 2. септембар, а он је умро 17. августа. Све концертне активности сам отказао, али одлучио сам да ипак одем до дворане. Нашао сам се у празној дворани и послао свог пријатеља Мирослава Видовића на кафу, на 45 минута. Он је оставио снимач укључен, одсвирао сам први пут у комаду, мени најбоље и најдраже Арсенове композиције случајно је забиљежен тај моменат - присјетио се Дедић.

Додаје да није очекивао да ће концертни дио тако добро проћи, а до сада је овај албум свирао у Данској, Аргентини, Швајцарској.

- То говори о томе да је очигледно од свега што сам радио, по многима најбоље што концертно нудим. Уживам у томе, људи су пресрећни. Није лако, јер сви ти концерти отварају неке деликатне ситуације код мене, али можда људи тврде да је то најбоље што сам икада понудио у својој каријери - казао је Дедић.

Очева лекција

- Мој отац Арсен био је предан радник и од свих је захтијевао строгу дисциплину, па и од мене. Строгоћа и рад, биле су главне лекције које сам добио од њега. Није било зезања. Са друге стране ми је увијек говорио да ме рад може спасити у свим проблемима које имам. Мој стари је био чврста рука и строгоћа. Покушавам да наставим тај његов пут - каже Матија Дедић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана