Марко Луис, музичар, за Глас Српске”: Давно смо изгубили слободу коју можемо да видимо

Илијана Божић
Марко Луис, музичар, за Глас Српске”: Давно смо изгубили слободу коју можемо да видимо

Верујем да су људи током пандемије почели више да размишљају о слободи и о томе да ли смо је уопште имали и пре него што је кренуо локдаун који на неки начин и даље траје. Схватио сам да смо давно изгубили слободу коју можемо да видимо. Постоји слобода која је у нама и која неће сама од себе да дође, него ми сами морамо да радимо на себи, да излазимо из својих ушушканих ћошкова.

Казао је то у разговору за “Глас Српске” музичар Марко Стојановић Луис, који ће наступити вечерас, у суботу, на “Бањалучким данима музике”, који ће бити одржани на “Аквани”.

- Једино тако може у глави и срцу да буде шире, да будемо бољи према себи и другима. Мислим да се ту корак по корак примећује резултат и да се буди осећај слободе која је у нама. Најбитније је да нађемо неки пут, јер су материјални и физички свет ограничени у сваком смислу. Постоји неки мали свет који је у нама - додао је Луис.

ГЛАС: Недавно је изашао сингл “Цвеће цафнало”. Колико је изазовно било стварати аранжман за пјесму коју је Ваш отац отпјевао 1985. године и која важи за класик традиционалне музике? Да ли је то изазивало појачану дозу одговорности у приступу том материјалу?

ЛУИС: Песму “Цвеће цафнало” објавио сам 2017. године. Та изведба мог оца ми је омиљена од свих, а занимљиво је да није дошла до публике, није била хит. То ми је био посебан изазов да је вратим, да јој дамо ново одело и да људи чују за њу. Снимио сам је заједно са чувеним Влатком Стефановским, а аутор ове песме, која је првобитно снимљена седамдесетих година, је Братислав Бата Анастасијевић. Био је неки неспоразум у вези са ауторским правима који смо решили и опет ове године реиздали песму. Није ми појачана доза одговорности, него ми је част и срећа што уопште имам могућност то да радим и што људи воле начин на који обрадим неку песму и како урадим своју песму. Када неко са друге стране чека да чује нешто ново, онда је то чиста срећа и све само иде.

ГЛАС: Видео-спот који је урађен за ту пјесму посвећен је борби против насиља над женама. Колико је важно да данас говоримо о тој теми?

ЛУИС: Као што сам рекао песма је објављена 2017. године, а тема насиља је у последњих шест месеци на првом месту донекле и због дешавања која су се дешавала у вези са девојкама и женама које су се јавиле и које су отвориле карте и причале о томе. Захваљујући њима друге жене су добиле снагу и осетиле потребу да причају о томе, што је велика ствар. Мени је драго да сам снимио спот са Ивом Илинчић и Драганом Петровићем Пелетом, који су допринели да буде филмски и да дочара једну драматичну причу.

ГЛАС: На поменутом албуму сте експериментисали са жанровима спајајући модерно са традицијом, од утицаја шаманске музике преко соул и фанк музике до модерних електроритмова. Да ли планирате да наставите у том смјеру тестирања жанровских и стилских граница?

ЛУИС: Наравно, никад то не радим плански. На претходном албуму сам кренуо у искон човечанства и ритма, као што сте рекли, у те афричке и шаманске ритмове. Радим на новом албуму, који ће се звати “Бескрај 2”, а на којем се експериментише са још модернијим жанровима, звуковима и ефектима. Снимио сам и дечји албум који ће до краја године бити објављен. Једва чекам да то поделим са људима.

ГЛАС: Пандемија је пресјекла концертну промоцију албума, а велики дио репутације као музичара изградили сте живим свиркама. Како сте провели период изолације и колико је он био инспиративан или отежавајући за вас?

ЛУИС: У периоду изолације нисам толико био фокусиран на стварање зато што сам баш тада завршио албум “Слобода”. Чистио сам подруме и музички студио, избацивао ствари које ми нису потребне и на неки начин ослободио простор за нове енергије. Онда је од јануара ове године кренуло. Урадио сам за три месеца четири албума. Инспирација и креативност су на високом нивоу сада, а верујем да је тако зато што сам рашчистио и у студију и у подруму, али и у подруму мог мозга и душе. Битно је да човек среди и заврши неке ствари из прошлости да би могао да иде даље.

Сарадња са Стефановским

 

ГЛАС: Како је било радити са виртуозом какав је Влатко Стефановски?

ЛУИС: Влатка сам упознао на заједничком наступу на Брионима. Када сам дошао на идеју да и он буде део композиције “Цвеће цафнало”, контактирао сам са њим и позитивно је прихватио цео тај изазов. Све остало је функционисало онлајн. Послао сам му песму, а он је у свом студију снимао. Сарадња је била чаробна.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана