Маја Цветковић, басисткиња и пјевачица бенда “E-play”, за “Глас Српске”: Увијек се играмо музиком и ријечима

Бранислав Предојевић
Маја Цветковић, басисткиња и пјевачица бенда “E-play”, за “Глас Српске”: Увијек се играмо музиком и ријечима

Песма и спот “Слобода” су имали неко чудно поклапање са тадашњом ситуацијом коју нико ни у најлуђим сновима није могао да предвиди. У споту имамо глумицу Слободу Мићаловић која се бори да изађе из скученог простора и то је било нешто што се поклопило са једном невероватном ситуацијом.

Рекла је ово за “Глас Српске” басисткиња и пјевачица групе “E-play” коментаришући занимљиво поклапање назива њиховог албума “Слобода” и ситуације у којој се читав свијет нашао заробљен у посљедње двије године након избијања пандемије “ковида-19”, иако по њеним ријечима нису имали намјеру да буду пророци једне крајње мрачне и незахвалне ситуације за цијелу планету.

- Спот је сниман у децембру 2019. године, неколико месеци пре короне и нико наравно није могао да претпостави шта нас очекује у блиској будућности. Спот ће нас увек подсећати на то време у којем је био објављен - рекла је фронтмен једне од најзанимљивијих и најпрепознатљивијих група на регионалној рок сцени.

ГЛАС: У овој години ствари се полако враћају у нормалу што се тиче музике и концерата. Како је бенд провео период “ненормалности” и колико је поменута ванредна ситуација утицала на креативност и функционисање групе.

ЦВЕТКОВИЋ: Ми смо били активни чак и у том периоду. Избацили смо видео “Слобода” у време карантина и људи су ту песму добро прихватили. Како сам већ рекла, песма се појавила у најчуднијем тренутку и то када је реч “Слобода” имала посебно значење. А и кад су год концерти били могући и дозвољени - ми смо успели да одсвирамо по неки. У том периоду смо успели да добијемо и две награде за песму године те да свирамо онлајн на холандском фестивалу “Еуросоник”. Доста тога смо урадили с обзиром на околности.

ГЛАС: “Слобода” је, осим новог издавача донијела и нови помак, како у звуку, тако и текстовима, што је нека врста константе у Вашем раду, у смислу одбијања “играња на сигурно”.

ЦВЕТКОВИЋ: “Играње на сигурно” није наш манир, али реч “играње” доста користимо у нашем стваралаштву. У нашој музици је доста важно да се поигравамо ритмовима и истражујемо нешто што до сада нисмо. Узели смо новог продуцента Воју Аралицу па смо се са њим упустили у једну нову фазу рада бенда. Тако да је лепо ако људи примећују наш помак ка бољем. Томе стално стремимо.

ГЛАС: Када сте већ поменули сарадњу са Војом Аралицом, колико сте задовољни обављеним послом?

ЦВЕТКОВИЋ: Овај албум је рађен са пуно труда и рада на детаљима, као и сваки наш албум до сада. Рад са Аралицом је био занимљив и професионалан. Лепо је кад неко поштује твоје време, новац, труд, а и таленат. Од њега сам много тога већ научила, тако да бих волела да поновимо сарадњу. Човек има енергију, добро познаје психологију људи и воли музику, тако да је сарадња са њим уродила плодом.

ГЛАС: Занимљиво је да су све пјесма са њега добиле спотове, али не као пука видео-форма за промоцију, него као једна врста визуелног наставка музике, уз врло упечатљиву надоградњу емоције и енергију уткану у саме пјесме?

ЦВЕТКОВИЋ: Наша најбоља три спота су у вези са овим албумом, а то су видео-радови Вука Портића за песме “Слобода”, “Пристаниште” и “Шамарчина”. Вук и ја се феноменално допуњујемо и мени лично је јако занимљиво да са њим радим. Човек уме да се надовеже на нашу музику, на нашу идеју, добро нас познаје и зна тачно шта може, а шта не може да извуче из сваког од нас.

ГЛАС: Десила се у међувремену, за један дио публике неочекивана, али рекло би се потпуно логична сарадња двије генерације поп рок звука, са Бајагом на одличној и одлично примљеној пјесми “Хотел Југославија”?

ЦВЕТКОВИЋ: Велико нам је задовољство да се та сарадња десила, да смо уживали у томе и да смо имали прилику да видимо како наше велике звезде функционишу у послу. Бајага је сјајан тип и супер је видети да још живи за музику. Сарадња са њим и Локнером је била и више него добра. Баш ми је драго што ће се рад са Бајагом наћи у нашој биографији.

ГЛАС: Ове године пуне су 24 године постојања бенда, пет албума, пет издавача, много људи је прошло кроз групу, када се осврнете шта памтите као позитивне, а шта као негативне утиске?

ЦВЕТКОВИЋ: Позитивно памтим да ми је током каријере и због моје каријере чувени Точак затражио да се фотографише са мном, што ми после концерта људи из обезбеђења прилазе да кажу да нису скоро гледали такав концерт, а у том клубу раде већ дуги низ година. Што смо добили од РТС емисије “Бунт” две награде за песму године и што се и даље бавим послом за који живим, а од њега могу да живим. Негативан утисак је да је у овој земљи све тешко направити и одржати, тако да и огромна љубав некад не може да изгура ствари како треба.

ГЛАС: Шта можемо очекивати ново од групе, након, надамо се, што дуже серије концерата?

ЦВЕТКОВИЋ: Ускоро планирамо да снимимо нови сингл, пратите нас на мрежама и видимо се новим поводом негде ускоро.

ОК фест

ГЛАС: Овог љета свирате на “ОК фесту” на Сутјесци, простору врло занимљиве историје и јако добре концертне репутације. Каква су очекивања?

ЦВЕТКОВИЋ: Очекивања су слична прошлој свирци. То је да на једном одличном фестивалу у дивном пределу одржимо сјајан концерт и уживамо са публиком у којој ће бити сигурно наших обожавалаца, а и оних који нас гледају први пут. Тако да су нам очекивања да стекнемо неку нову публику и да се дивно проведемо са нашим обожаваоцима који нас воле. Баш се радујемо што поново свирамо на “ОК фесту”!

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана