Камерни ансамбл “Либертанго” обиљежио 20 година постојања: Танго љубави и успомена

Миланка Митрић
Foto: Б. Брезо

БАЊАЛУКА - Љубав и музика увијек иду заједно, а кад је љубав водиља музике, онда музика и траје, а један од примјера тога је камерни ансамбл “Либертанго”, чија музика траје већ 20 година.

Овај јубилеј обиљежили су концертом у Банском двору, који је публику провео од туге до страсти, преко меланхолије до узбуђења како то само танго умије.

Сања Зелић (клавир), Љиљана Милић (гитара), Борис Дукић (кларинет/саксофон), Сањин Мирић (бас гитара) и Дарко Ружичић (хармоника) свирали су композиције Астора Пјацоле, Хуана Д' Аријенца и Роберта Молинелија и приказали присутнима зашто је танго музика попут сликовите приче која се одвија пред нашим ушима.

- Прије 20 година смо се бојали реакција људи како ће да доживе наше виђење танга, како смо ми то протумачили, рецимо Астора Пјацолу којег најчешће свирамо, као највећег представника танго нуова. Када слушате неку композицију коју он као аутор изводи, ја кажем да је нервозно, пребрзо пређе преко неких дијелова, ми то мало раширимо, више онако класичарски, спустимо лопту да се све фино чује, да сваки солиста дође до изражаја, да заврши соло. Послије 20 година дошла је та врста зрелости, да смо сада свјесни да то добро радимо, да сад идемо само напријед, да ширимо репертоар, да све више људи воли то како ми изводимо, али и ту музику. Привукао нас је тај спој умјетничке музике са неком савременом поп, рок, па чак и доста елемената џеза има у његовим композицијама, што хармоније, што ритмова, а наравно да танго ритам преовладава у свему - рекла је Сања Зелић.

Чланови ансамбла сагласни су да је у 20 година стало много успомена, те да је ово за њих био важан концерт.

- Бројне су успомене стале у ових 20 година, ово је за нас велики јубилеј. Било је успона, падова, свега, али одржали смо се и одржаћемо се и нећемо одустати. Мени је танго увијек био нешто посебно и игром случаја смо и ми дошли до неких нота, спојили се, пробали, кренули и ево прославили 20 година постојања. Било је феноменалних анегдота и смијеха на сцени и иза сцене и плакали смо и љутили се и све емоције смо показали за ових 20 година колико заједно свирамо. Од самог почетка људи су нас прихватили на посебан начин, ми ни сами не знамо како, али донесемо посебну емоцију и то се ваљда препозна - навела је Љиљана Милић.

Гости на концерту били су Дејан Тркуља - бубањ и Дејан Ђорђевић – контрабас, као и  Ад хок оркестар “Пријатељи Либертанга” који је наступио под диригентском палицом  Бранке Радошевић.

- Већину људи из “Либертанга” знам још из средње школе, а Сања је била моја професорица у средњој школи. Предивно је што су нас позвали да им се придружимо и будемо дио њиховог јубилеја, јер ја се сјећам дана када су они почињали и стварно је велика радост бити са њима на сцени, посебно што у оркестру имамо и ученике и колеге и професоре, студенте - испричала је Радошевићева.

           

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана