Како је дјевојчица из Тенесија коју су напустили родитељи постала краљица рока

Танјуг
Како је дјевојчица из Тенесија коју су напустили родитељи постала краљица рока

ЛОС АНЂЕЛЕС - Тина Тарнер, која је преминула у 84.години, рођена је као Ана Меј Булок 26. новембра 1939. у мјесту Натбушу, у америчкој савезној држави Тенеси.

Каријера ове америчке пјевачице и глумице са швајцарским држављанством од 2013. године, трајала је више од 60 година. Њен успјех, популарност и бројне награде донеле су јој титулу ''краљице рокенрола''.

Када је имала 10 година, њу и сестру Алену напустила је мајка, а три године касније исто је учинио и отац.

О сестрама је бринула бака, након чије смрти одлазе код мајке у Сент Луис где је Ана похађала Sumner High School, а увече често одлазила у ноћне клубове са сестром.

Своју каријеру Тина је започела када је имала 19 година, 1958. године као пјевачица и пратећи вокал у бенду Kings of Rhytm заједно са Ајком Тарнером, са првим синглом тј. песмом "Мала Ен".

Године 1960. широј јавности постаје позната као Тина Тернер када је наступала заједно са Ајком Тарнером с којим је била у браку од 1962. до њиховог бурног развода 1978. године.

Ајк Тарнер је био изузетан музичар, али је такође био и зависник од алкохола и дроге, веома склон насиљу па је тако често тукао Тину, варао је и тjерао да наступа болесна.

Непрестано злостављање и боравци у болници након претрпљених батина, као и покушај самоубиства напосљетку су натјерали Тину да 1976. године напусти Ајка.

Највећи музички хитови у њеној каријери били су "Simply the best" или "The Best", "Proud Marry", " I don't Wanna Loose you", "1984", " What's Love Got to Do with it", " Private Dancer", "I Can't Stand the Rain", "Help", "River deep- Mountain High" сингл који је отпевала са Ајком Тарнером, "We Don't Need Another Hero" и многи други хитови.

Тарнерова се сматра једном од најпопуларнијих певачица на свету са преко 180 милиона примерака продатих албума широм света.

Тина Тарнер опробала се и на филму, па се тако појавила у филмовима „Томи“,  „Sgt. Pepper's Lonely Hearts Club Band“, „Побјешњели Макс“, „Посаедњи акциони херој“ и многим другим.

Тина је добитница осам Гремија, а часопис ''Ролинг стоун'' ставио ју је на листу Бесмртника - највећих извођача свих времена.

Добила је и место у музеју Rock and Roll Hall of Fame.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана