Икона џез саксофона Вејн Шортер преминуо је у 89. години

Tanjug
Foto: Twitter

ЛОС АНЂЕЛЕС- Вејн Шортер, један од највећих америчких џез саксофониста, чија је каријера обухватала боп, фјужн и друге џез стилове, преминуо је данас у болници у Лос Анђелесу у 89. години, преноси Гардијан.

    Шортер је био централна фигура у три велике џез групе 20. вијека Џез- Месенџерс, на челу са бубњаром Артом Блејкијем, који је успоставио "хард боп" стил из средине вијека, квинтет Мајлса Дејвиса средином до касних 1960-их и Ведер Репорт.

    Такође је имао дуго и плодно партнерство са Џони Мичел, појавио се на 10 њених албума и сарађивао са рок музичарима као што су Карлос Сантана и Стили Дан. Добитник је 11 Гремија, као и Греми награде за животно дело.

    Шортер је рођен у Њуарку, Њу Џерси, 1933. године, а кларинет је почео да свира са 15 година, да би се на крају фокусирао на тенор и сопран саксофон. Након средње школе, студирао је музичко образовање, а након две године у војсци свирао је са Мејнардом Фергусоном пре него што је ангажован у Џез Месенџеру 1958. године, свирајући заједно са Блејкијем, Лијем Морганом, Фредијем Хабардом и другима. Компоновао је бројне комаде за групу и на крају постао музички директор, али га је након бројних покушаја ангажовао Мајлс Дејвис 1964.

    Шортер је допринео бројним композицијама, укључујући насловне пjесме са албума Нефертити и ЕСП, и остао је након што се квинтет распао 1969. за још једно Дејвисово ремек дjело те године, Ин а Silen Wаy.

    Објавио је соло албуме укључујући Speak No Еvil, Night Evil и ЈуЈу, снимљене 1964. Као и Дејвис, његово свирање је тада постало слободније, атонално и почело је да се меша са роком, латино музиком и другим стиловима, што је довело до формирања његове следец́е групе, Ведер Репорт.

    Године 2017. добио је награду Polar Music, а 2018. га је Кенеди центар прогласио за почасног члана, док је 2013. добио награду за животно дело Института за џез Телониоус Монк (сада Ханцок Институте оф Џез).

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана