“Хајдн” доноси јединствене звуке у Бањалуку

Миланка Митрић
“Хајдн” доноси јединствене звуке у Бањалуку

Бањалука - Након бројних успјешних и дивних концерата у првој половини године, љето и топли јулски дани доносе нешто другачије и разиграније звуке у Бањалуку, а за то ће овај пут да се побрине читав један оркестар из Холандије.

Омладински гудачки оркестар “Хајдн” из Гронингена, наступиће у концертној дворани Банског двора Културног центра вечерас у 20 часова.

У саставу оркестра су талентовани гудачи старости од 12 до 19 година. Оркестар је основан прије тридесет година, с намјером да подстиче развој младих талентованих људи, и њиховог свирања, које је у складу са европском музичком традицијом.

- То се између осталог остварује уз подршку припремног ансамбла, те кроз њихово учешће у активностима на пољу камерне музике. Оркестар је током свог постојања стекао међународно признање и освојио неколико награда на различитим такмичењима. Задивљујуће је шта млади, надарени музичари могу постићи! Оркестар им нуди прилику да даље развијају свој специфичан звук и технику, свирајући заједно током седмичне пробе и редовно организоване студијске викенде, као и студентски концерти, гдје се чланови оркестра могу представити у комбинацији са клавиром - назначено је у најави наступа овог оркестра, који током године одрже 15 концерата у Холандији, те путују у иностранство да наступају.

Диригент оркестра је Јан-Ипе Нота, Сјевернохоландског симфонијског оркестра и професор у Конзерваторијуму “Prince Claus Groningen” и Краљевском конзерваторијуму Хаг.

Оркестар сваке године путује и обилази бројне државе, а неке од држава у којима су одржали своје концерте и које су посјетили су Аустрија, Енглеска, Белгија, Француска, Шпанија, Њемачка, Мађарска, Норвешка, Финска, Данска, Сједињене Америчке Државе, Шкотска, Кариби, Италија, Хрватска, Португалија и Суринам.  Оркестар је током свог постојања стекао међународно признање и освојио бројне награде на различитим такмичењима.

На програму наступа у Банском двору, биће композиције Оторина Респиђија (“Antiche Danze ed Arie Suite No.3”), Јозефа Хајдна (Концерт за виолину), гдје ће као солиста наступити Азра Рустемпашић, затим Петар Иљич Чајковски (“Andante Cantabile”), гдје ће као солиста на виолончелу наступити Маре Кеја, затим Дага Вирена (“Serenade for Strings Op. 11), те дјело Антоњина Дворжака.

Током ове концертне турнеје, већ су наступили у Бугојну, Травнику, Јајцу, Мостару, Сарајеву, а  наступиће и у Живиницама.

Програм до краја мјесеца

У оквиру манифестације “Везени мост”, у малом изложбеном салону у петак у 19 часова биће отворена изложба слика бањалучких сликара, у суботу музичко-поетско вече у вијећници у 19 часова, те концерт “Вече севдаха” у уторак у концертној дворани од 19 часова, у оквиру исте манифестације.

У другој половини мјесеца, 18. јула, у Каменој кући на Кастелу, у 20 часова биће отворена изложба “Боје душе”, академских сликара Живорада - Жике Пећарића и Мише Пећарића.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана