Градски хор „Лира“ из Градишке: Музичка прича на темељима класике

Милан Вујић
Градски хор „Лира“ из Градишке: Музичка прича на темељима класике

Градишка - Градски дјевојачки хор „Лира“ из Градишке ушао је у 20. сезону постојања, а чланице ансамбла истичу да је претходна година била јако тешка, јер је опстанак хора био под знаком питања, али ипак је година обиљежена бројним концертима.

Осим наступа током године, „Лира“ је постала препознатљива и по традиционалном концерту који сваке године одржавају пред крај године, са новом темом и познатим гостима из свијета музике.

Под диригентском палицом Свјетлане Паунеску, чланице хора приредиле су градишкој публици незаборавно музичко вече испуњено снажним емоцијама и најљепшим музичким нотама под називом „Двадесет година пјесме“.

- Моја осјећања поводом овог јубилеја су подијељена, јер хор „Лира“ је моје дијете, које је већ навршило двадесет година - истиче Паунеску.

Наводи да је кроз овај хор прошло јако пуно дјевојака, а што се репертоара тиче, он се са годинама мијењао према потребама публике.

- „Лира“ је кренула са класичном музиком, али ослушкујући потребе и пулс публике, уводили смо и неке нове жанрове те обогатили наш репертоар различитим музичким жанровима од класике па до севдалинки - прича Паунеску.

Она је навела да је за овај концерт, по жељи дјевојака, репертоар потпуно другачији од свих претходних, јер су заступљене искључиво поп и рок нумере.

- Припреме и пробе биле су више него захтјевне, јер смо жељеле да све доведемо до савршенства - истакла је Паунеску.

Хор „Лира“ пјева све музичке жанрове, а сарађивали су са познатим музичарима као што су браћа Теофиловић, Божидар Милошевић, Дејан Хераковић, Радмила Смиљанић...

На богатом репертоару јубиларног концерта нашле су се разноврсне поп и рок композиције у атрактивним хорским аранжманима које су одушевиле публику.

Гости концерта били су врхунски вокални солисти Миленко и Бориша Павловић, Дјечији хор ОШ „Данило Борковић“, чланови ЦКУД-а „Лепа Радић“ и Плесни клуб „Ритам“ из Српца. За изврсну музичку пратњу побринули су се Мирослав Вуковић, клавир, Амел Црнојевић, соло гитара, Саша Рајић, бас гитара и Бојан Бијелић удараљке.

Градски дјевојачки хор „Лира“ је некад бројао више од 30 чланица, али се сада тренутно налази на великој прекретници.

- Да би хор опстао потребан је много већи број чланова. Ми тренутно имамо 19 дјевојака, углавном студенткиња које због предавања и предстојећих испитних рокова, нису више у могућности да долазе на пробе и самим тим да буду чланице хора - наглашава Паунеску.

Ипак настављају да вриједно раде очекујући нове наступе. Истичу да пјесмом оплемењују душу и да се воде изреком: „И када је најтеже, пјевај!“

Позив за нове чланице

Градски дјевојачки хор „Лира“ позива Градишчанке свих генерација да се јаве у Културни центар Градишка и постану чланице хора, јер вјерују да има пуно талентованих.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана