Фестивал „Јесења соната” затворен у Бањалуци: Повратак у прошлост уз „Ренесанс”

М. М.
Фестивал „Јесења соната” затворен у Бањалуци: Повратак у прошлост уз „Ренесанс”

Бањалука – Концертом познатог беградског ансамбла за рану и традиционалну музику „Ренесанс” вечерас је у концертној дворани Банског двора затворен 3. Интернационални музички фестивал „Јесења соната”.

Присутни су имали прилику да уживају уз музику прошлих времена, јер је „Ренесанс” извео композиције из периода барока, ренесансе и средњег вијека, али и старе српске пјесме.

- Са „Ренесансом” путујете у прошлост и можда вас убедимо да је у прошлости било нешто интересантно. Програм који наш ансамбл често представља публици је обухвата огроман временски период, отприлике од шест стотина година и то је програм барока, ренесансе, средњег века и наравно наше музичке традиције. Ушли смо у своју 51. сезону, а познато је да „Ренесанс” свира на репликама инструмената из одређених епоха и наравно имамо велику знатижељу да и даље истражујемо. И ма колико тражили, откривали и мислили да смо открили много тога већ следећег јутра или вечери нешто се догоди, или нађемо неки нови запис, или осетимо да неки запис који смо ми сами тумачили прије двадесет година, данас можемо свирати на другачији начин – навео је један од оснивача ансамбла Љубомир Димитријевић.

Он је нагласио да је њихова главна намјера да стару музику представе као живу музику, те да свако на наступу ту музику осјети као музику овог времена.

-  Управо по томе смо и познати. Желимо да од наших концерата направимо живе слике, нешто што ће код људи оставити дубок утисак на време када је музика била сасвим  другачија него данас, не само по мелодијама, већ и по доживљају – додао је Димитријевић.

На овогодишњој „Јесењој сонати”, посјетиоци су могли да уживају уз концерте оркестра „Камерата академика” из Србије, камерног трија „Аура” из Македоније, те квартета саксофона „Папандопуло” из Хрватске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана