Емир Мејремић - Од Златне значке до културне револуције

Закупљен простор
Емиру Мејремићу припала част да диригује концертом „Савременици“.
Foto: АМУС | Емиру Мејремићу припала част да диригује концертом „Савременици“.

Музичка академија у Сарајеву уприличила је сусрет учесника концерта „Савременици“. Историјски концерт за БиХ одржан је 25. новембра у организацији Асоцијације композитора – музичких стваралаца (АМУС).

- „Концерт 'Савременици' је сигурно културна револуција. Он мијења у основи ствари, а то је једини начин да култура доживи свој препород. Ми смо коначно створили значајан опус дјела наших бх. композитора. То је основ и мотив за развијање нових композиција, што је богатство друштва, материјал за даљи рад и употребу у јавном простору, ово је револуција за културу. То се није десило у 30 година постојања државе БиХ. А од тога се требало кренути. Ми се, уствари, вртимо укруг годинама, тек ово видим као стратегију за културно добро. „Савременици“... сасвим сигурно је ријеч о историјском догађају који је изродио АМУС, предана институција која брине о ауторским дјелима захваљујући директорици Лејли Трнчић и Управном одбору, који су разумјели да стварање класичних дјела ствара потпуно нову слику босанскохерцеговачке музичке стварности. Музичка академија је разумијевањем декана Алишера Сијарића и великог броја колега рад на овом пројекту учинила употребљивим и коначно имамо прилику да вођени Сијарићем препознајемо функционалност и употребу Академије као кровне институције умјетничког стваралаштва – рекао је диригент Емир Мејремић.

Њему је припала част да диригује концертом „Савременици“.

-Тежина и одговорност односила се на композиторе који су изнијели дјела. Ја сам знао да морам оправдати њихова очекивања и да оркестар мора звучати њиховом унутрашњошћу, коју су доставили у нотном запису. Практично, ми када диригујемо дјела старих мајстора, дајемо себи слободу да дјелимично уградимо свој однос према дјелу изведеном из анализа нотних записа, ови композитори су слушали изведбе. То је посебна одговорност. Друго, треба оправдати очекивања декана и музичке академске заједнице. То се десило, најстрожији критичари и умјетнички аналитичари оцијенили су изведбу дјела коментарима који у музичком језику импонују диригенту. Сматрам да је ово прекретница и у мом личном дјеловању. О великим дјелима се говори много касније, њима требају деценије да заживе, а „Савременици“ су заблистали у својој првој изведби. 

Потпуно сам се предао композиторима, и њима и оркестру. Тај спој композитора и инструмента увијек „провоцира“, изазива, поставља пред нас критериј који публика прихвата или не – истакао је Мејремић.

Емир Мејремић добитник је Златне значке Универзитета у Сарајеву, у свом досадашњем раду дириговао је дјела великих мајстора. Већ девет година запослен је на Музичкој академији и управо очекује пријем у доценте како би своје даљње професионално дјеловање усмјерио према новим генерацијама студената. Он је диригент великих интуитивних способности. Његово разумијевање музике заокупља слушаоца, из сваког дјела којим диригује издваја најбоље. Комуницира с оркестром умијећем великих мајстора, пред себе поставља захтјевне циљеве и предано се односи према дјелима. На самом концерту „Савременици“ пред нас је донио тон и однос савремених дјела, али знањем и властитим умијећем досљедно је изнио етнолошке дионице, поставио пејзаж врхунских изведби...

Беспријекорно сагледавање дјела, преданост оркестру, солистичким и групним дионицама одвајају га од уобичајених репертоарских садржаја наше културне сцене.

Иако је публика имала прилику гледати концерт у преносу уживо, тек сада ће свакодневно имати прилику слушати и упознавати бх. композиторе, наше Савременике. АМУС ће као поклон телевизијским и радиоемитерима доставити снимак концерта „Савременици“.

-Вјерујем да ће емитери прихватити наш поклон и уврстити овај концерт у своје програмске шеме. То је једини пут да композиторима класичне музике створимо заједно услове за развој бх. стваралаштва. Наши напори су сигурно велики, знам да и емитери јако пуно раде на принципима професионализма и сигурна сам да ће сви у БиХ исправно третирати овај садржај који ће цијелу заједницу чинити одважном, јер само тако можемо очекивати промјене и боља животна окружења темељена на исправним вриједностима и професионалним критеријумима – нагласила је Лејла Трнчић.

Додала је да је завршени концерт „Савременици“, којим је дириговао Емир Мејремић, у ствари  почетак нове ере стваралачких дјела класичне музике.

-Реализација овог пројекта отворила је простор за босанскохерцеговачке композиторе и нова дјела која ће културну сцену учинити европском. Сад је одговорност на јавним емитерима који ће вишеструко допринијети бх. стваралаштву и, што је најважније, градити музички укус публике – закључила је је Лејла Трнчић .

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана