Џони Штулић тражи милионе евра: "Моји приходи сливали су се у ваше кофере"

b92.net
Џони Штулић тражи милионе евра: "Моји приходи сливали су се у ваше кофере"

Бранимир Џони Штулић, некадашњи фронтмен бенда Азра, већ четири деценије води борбу око накнаде за емитовање његове музике.

Све је почело 1981. кад је Штулић изашао из СОКОЈ-а (Савез композитора Југославије) јер више није хтио да преко тог удружења штити своја ауторска права.

Штулић тврди да то удружење (данас Организација музичких аутора Србије) деценијама зарађује на његовој музици, а да он од тога нема ништа. Прозвао је и хрватски ЗАМП (Служба заштите ауторских музичких права), а само од компаније Croatia Records је тражио 25 милиона евра.

Након дужег времена, то питање је поново покренуо на свом каналу на Јутјубу, па је у опширној објави израчунао колико новца му досад наводно дугују.

"СОКОЈ, што значи Савез композитора Југославије (премда би у том случају требало СКОЈ, али да се раја не досјети, ситно измене наслов), задржи име и у новим околностима иако би исправније било, по истом начелу, СОКОС, јер Југославије више нема, а сад је то Организација музичких аутора Србије, дакле, то СОКОС се чита Савез организованог криминала Србије, и то с обе стране, са лијева на десно и обратно, како год се узме, будући да ако лаже коза, не лаже рог, што је, уосталом, и видљиво из дописа којег бех приморан дотичнима упутити", почиње Штулић.

"Поштовани, упознати сте са дописом г. Живковића, који вам је у моје име послао задњу опомену пред искључење и, такође, прослиједио документ који то у целости потврђује (зацело не због даље комуникације и изјашњења на наводе, већ због добре вјере и најкраћег рока од 14 дана). Ето, има томе пуних четрдесет година да се ви о тај документ оглушујете. За то вријеме сте ми нанијели неизмерну штету. Ја сам по тадашњим законима морао ући у СОКОЈ да бих добијао своје ауторске и друге хонораре, међутим, они нису стизали."

"Нисам ни динар примио цијелог живота"

Како наводи, он је у фебруару 1981. године раскинуо сваку сарадњу са овом организаијом.

"Чак и тако сте (по истом обрасцу) још полагали право на убирање мојих хонорара све до истека те календарске године (знајући да их никада нећете исплатити), штавише, толико вам се осладило да ми не силазите 'са њежника' све до данашњег дана. Сад, ја нисам од СОКОЈ-а примио ни динара у цјелокупном животу. За другу половину 1980. сте убрали барем 50.000 тадашњих марака само од Југотона на име мојих ауторских хонорара које никада нисам видио, а следећу ’81. кудикамо више, да не спомињем радиодифузна извођења како у земљи тако и иностранству (која су далеко платежнија)", наставља Штулић.

"Предали сте ме у замену за 'Олују'"

Истиче и да је "убирање прихода настављено све до 1994. године".

"Тад сте ме у замјену за хрватску 'Олују' предали ЗАМПУ (види се да радите за истог газду), дакле, ту сте ме сваке године оштетили за милион евра, јер, премда сте знали да ја немам ништа с вама, опет до рата је на сваком носачу звука стајало СОКОЈ и, наравно, моји радиодифузни приходи су се сливали у ваше кофере, а управо је то и разлог вашем подметању непостојећих њеб лиценци на моје пјесме, цонтент ИД–а и уопштено других лажних и неистинитих података. Ипак то не значи да вам математика не иде од руке, напротив, и сами ћете лако израчунати колико тих тринаест година по милион евра износи, додатно камати. А нећу вам опростити ни тих годину и по, ’80. и ’81. То је што се тиче главнице из Југославије. А за ове друге потоње грехе који се очито протежу од ’94. све до данашњих дана (јер чему онда ово прометовање), још 26 милиона, дакако са каматама, док безочност вашег 'пословања' нема цену, па ћу је отписати", закључио је.

ЗАМП и раније реаговао

Хрватска Служба заштите ауторских музичких права и раније је саопштавала да не убира никакав новац од дијела Бранимира Штулића.

"Бранимир Штулић дакле не жели остваривати своја права преко било ког удружења за колективно остваривање права у свијету. Да би то урадио, он не мора да буде члан нпр. ХДС ЗАМП-а - требало би да буде члан било којег сестринског друштва за колективно остваривање права у свијету – ако жели и холандског друштва БУМА/СТЕМРА. Али он то једноставно не жели.

Дакле, према избору самог Штулића, ХДС ЗАМП не наплаћује накнаду за коришћење његових права. Не постоје никаква средства ни 'Штулићев новац' која би административни апарат ХДС ЗАМП-а задржавао 'за себе'", дио је њиховог саопштења.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана