Џез и латино тонови свјетских путника

Данко Кузмановић
Џез и латино тонови свјетских путника

Бањалука - Након вечери танга, боса нове, поезије, Арт двориште Банског двора Културног центра су овај пут џез тоновима обојила тројица свјетских путника и фантастичних гитариста, показавши да су виртуози на висини задатка.

Три врхунска музичара који чине “Џез трио”, Владимир Тубић и Драган Табаковић из Бањалуке и Виктор да Коста из Бразила, приредили су вече за џез сладокусце.

Публика је имала прилику да чује инструментални гитарски џез, али и неколико композиција које је отпјевао гост из Бразила.

- Изводили смо џез стандарде тридесетих година и латино композиције у гитарском аранжману. Највећи акценат је био на импровизацији - рекао је Владимир Тубић.

До сарадње са Виктором да Костом, како је рекао Тубић, дошло је на необичан начин.

- Сјајни гитариста који је свирао с нама, Виктор да Коста, који је поријеклом из Бразила, и ја смо се упознали сасвим случајно. Он је пратио моје видео-лекције на интернету и једног дана је дошао у Бањалуку и препознао ме на улици, у центру града. Наступао сам већ са Виктором у Бриселу - објаснио је Тубић.

Тубић је казао да је код извођења џеза уживо најбитнија атмосфера.

- Оно што је најбитније код извођења џеза уживо је да се погоди та сјајна атмосфера коју џез носи и, наравно, атмосфера која ће пружити нама музичарима да се изразимо. Џез је заиста музика импровизације и ту је самим тим најбитнији слободни изражај. Ако је добра атмосфера и у публици, то нама много значи - испричао је Тубић.

Тубић је већ веома добро познат бањалучкој публици јер иза себе има богато музичко путовање, испуњено истраживањем и учењем музике у неким од најпрестижнијих установа за музичко образовање. Иза себе има и безброј професионалних радионица и међународних пројеката. Едуковао се у Лос Анђелесу, те на студијама џез гитаре у Бечу код професора Кристијана Хавела.

Драган Табаковић је музичар који је одрастао уз свој инструмент, судећи по томе што свира од шесте године. Са двадесет година је отишао у Грац, гдје је завршио студиј џез гитаре на Музичкој академији, те Музички конзерваторијум у Ротердаму у Холандији.

Табаковић је казао да је најбитније да се уживо осјети “грув”.

- Рекао бих да је најбитнија комуникација између музичара на бини, али и између музичара и публике. Мора да се осјети пулс или, како то зовемо, - “грув” - казао је Табаковић.

Поредећи Бањалуку и Грац, Табаковић је истакао то што у Грацу постоји џез школа.

- Грац није много већи од Бањалуке, али има џез школа, која је врхунска. Самим тим има сцену. Пуно је омладине која се бави џезом. Долазе људи из околних држава и свако носи неке своје утицаје - навео је Табаковић.

Трећи члан трија, Бразилац Виктор да Коста, почео је да свира гитару у једанаестој години. На Краљевски конзерваторијум у Бриселу Виктор се уписао 1993. године и након двије године добио прву награду за гитару, а 1999. године прву награду за хармонију. Свирао је са гитарским оркестром Филип Катерин, Марсијом Маријом, Маритом Коријом, Стевом Хоубеном и многима другима. Да Коста тренутно предаје на Краљевском конзерваторијуму у Бриселу и на Музичкој академији “Хофдстеделијке”.

Бањалучка сцена

- Бањалучкој џез сцени фали музичара који се баве џезом. Било би добро када би овдје била отворена катедра за џез. Другачије је ипак када долазе професори и едукују младе људе и када то иде из коријена. Мислим да у Бањалуци има доста слуха за то. Знам тачно када свирам да људи примијете шта је добро, шта није. Никада не треба потцјењивати публику. Публика у Бањалуци зна много тога - истакао је Тубић.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана