Душко Гојковић добио Берклијеву награду ''Мастер свјетског џеза''

ГС
Foto: Бојана Јањић

Предсједник Музичког колеџа Беркли Роџер Х. Браун наградио је легендарног џез трубача, композитора и аранжера Душка Гојковића (89) наградом "Berklee Master of Global Jazz" у петак, 22. јануара.

Гојковић, који је за студирање на Берклију још 1961. године добио пуну школарину, јесте тек други награђени овом престижном похвалом у историји реномираног колеџа. Прије њега то је остварио само Вејн Шортер 2013. гоине, преноси ''Tелеграф''.

Још од 1955. године Гојковић је веома јасно утицао на свјетску џез сцену, свирајући и снимајући са великим именима као што су Дизи Гилспи, Стен Гец, Сони Ролинс, Ли Кониц, Чет Бејкер и многим другим.

Најпознатији је по својим беспријекорним мелодијским фразама и избедбама балада на труби, пригушеној труби и глугелхорну.

"Душко је показао изузетну свестраност током своје каријере. Од његових албума ''Balkan Connection'' и ''A Handfull O'Soul'', које су се на топ листама високо котирале, преко симфонијских аранжмана представљених на албуму Balkan Blue све до његовог Samba do Mar, инспирисаног Бразилом, он никада није дозволио да буде дефинисан само једним жанром. Душко Гојковић је цементирао свој статус као див џеза", рекао је Браун приликом онлајн додjела награде.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана