Дуо “Акварел” наступио у Арт дворишту: Џез, боса нова и оживљени дух Бразила

Данко Кузмановић
Дуо “Акварел” наступио у Арт дворишту: Џез, боса нова и оживљени дух Бразила

Бањалука - Дуо “Акварел”, који је у четвртак навече Арт двориште Банског двора Културног центра испунио познатим боса нова пјесмама доказ је да фудбал није једина и најбоља ствар коју Бразил има да понуди.

Публика је имала прилику да ужива уз музику Френка Синатре, Жоаа Жилберта, Дина Мартина, Чета Бекера, Дјука Елингтона и Антонија Карлоса Жобима.

У Бањалуци, како је рекао Лакић, влада сасвим довољно интересовање за Бразил, бразилску музику али и неке друге дисциплине.

- Људи прихватају боса нову на нашим просторима, а поготово у Бањалуци. Наравно да може бити боље. На концерту смо свирали мало мање популарне боса нове које сам ја заволио тек на десето слушање. Људи би морали да се активно укључе у слушање те музике да би могли да је разумију и да би ушли у тај ритам који је мало необичан за наше просторе. Постоји и капоера клуб у Бањалуци, постоје и људи који изводе те пјесме - рекао је Лакић.

Лакић је испричао и шта би требало да се поправи да би џез и боса нова сцена била још живља и атрактивнија и музичарима и публици.

- Овдје нам фали едукација из коријена о џезу, боса нови и сличним правцима. Имамо људе који се баве тиме и воле то. Они су пионири тога на неки начин у овом граду. Мислим на Сању Зелић, момке из “Комбајн квартета”, Марина Милутиновића, али фали нам још мало музичара, и оно што је битније, фали нам публике - објаснио је Лакић.

Пјевач је такође рекао да је о утисцима рано говорити али да се осјећао веома посебно на бини.

- Утисци нису сабрани и претпостављам да неће бити у неколико наредних дана. Што се нас тиче, резултати су за сада на страни публике, јер нам је управо она помогла да дамо све од себе. Арт двориште је само потврдило да је инспиративно и интерактивно баш онако како смо и претпостављали. Аплаузи публике, смијех, пјевушење су нам попунили састав и учинили да се осјетимо посебним на бини. Наравно, све ово би било немогуће без љубазности људи из Банског двора Културног центра на челу са сјајним Младеном Матовићем - истакао је Лакић.

 Дуо “Акварел” званично је основан у јуну 2018. године. Од тада, заљубљеници у ову бразилску музику и џез, вокални солиста Немања Лакић и гитариста Стефан Тешановић су без публике покушавали да оживе старе америчке и бразилске класике, те створе свој израз ових музичких ремек-дјела. Гост вечери на наступу у Арт дворишту је био виолиниста Славен Бајић.

Поријекло назива

Прво што упада у очи је свакако назив дуа. Лакић је објаснио зашто се дуо зове баш “Акварел”.

- Ми свирамо боса нове, радимо и свинг, али боса нове су нам приоритет. Волимо Бразил и португалски језик, па смо по једној од пјесама које свирамо “Акварел до Бразил”. Нас двојица смо те двије водене боје које покушавају да направе цијели састав и донесу то на неки свој начин, са пуно енергије. То су у суштини двије боје са више тонова - казао је Лакић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана