Ђорђе Перић стоту награду освојио на Интернационалном музичком фестивалу у Москви

Срна
Foto: Срна

БИЈЕЉИНА- Једанаестогодишњи виртуоз на хармоници Ђорђе Перић из Бијељине освојио је златну медаљу и своју стоту награду на Интернационалном музичком фестивалу у Москви, који је одржан у онлајн формату.

Фестивал је одржан од 15. маја до 15. јуна.

Ђорђе је истакао да за њега 100 освојених награда представља велики успјех, али и част што може да на тај начин представља свој град, Републику Српску и БиХ.

„Од свих путовања на разна такмичења издвојио бих Свјетски трофеј хармонике у Португалу, гдје сам представљао БиХ, а боравио сам у граду Фаро, који је чаробан“, рекао је Ђорђе за Срну.

Љубав према музици Ђорђе је наслиједио од оца Славише Перића, који му је узор, али и професор.

„Он је директор Музичке школе Корнелије Станковић и мој професор, студирао је у украјинској Одеси и свакодневно ми преноси знање. Осим њега, узор су ми и Јуриј Шишкин и Владимир Мурза“, нагласио је Ђорђе и додао да је музика је његов пут и да жели њоме озбиљно да се бави.

Први наступ Ђорђе је имао у Угљевику са четири године, а прву награду освојио је у Лозници са само шест година.

„Први наступ памтим као упознавање са свијетом музике, нисам имао трему ни тада, а никада ни послије тога. Прву награду освојио сам 2016. године када сам имао шест година и тада сам већ знао да свирам неколико композиција“, рекао је Ђорђе.

Говорећи о наступима, овај млади умјетник истакао је да воли да свира пред пуном салом, а да су му међу најдражим наступима они у Андрићграду, гдје је наступао више пута на позив прослављеног свјетског режисера Емира Кустурице.

Ђорђе Перић завршио је пети разред Основне школе „Кнез Иво од Семберије“ одличним успјехом.

„Дневно вјежбам хармонику два сата, а кад се спремам за такмичење и више. Имам и слободног времена за дружења са другарима“, рекао је Ђорђе.

У досадашњој каријери овај млади виртуоз на хармоници освојио је укупно 100 награда из 25 земаља.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана