Диригент Београдске филхармоније Ханс Граф: Моцартова музика лијечи људе

Срна
Foto: Aрхива

БЕОГРАД- Београдска филхармонија под управом славног диригента Ханса Графа вечерас у Коларцу затвара 52. Бемус у Великој дворани Коларчеве задужбине, а маестро за Танјуг каже да умјетност, нарочито Моцартова музика, лијечи људе.

Концертни програм отвара увертира "Фигарова женидба", а затим следе две симфоније, у "А - дуру К 201" и "Де - дуру К 504" позната као "Прашка симфонија".

Филхармонија је припремила репертоар састављен искључиво од Моцартових композиција. Ханс Граф, диригент и некадашњи музички директор Хјустонског симфонијског оркестра, такође је био музички директор Оркестра Моцартеум Салцбург, Баскијског националног оркестра, Филхармоније из Калгарија и Националног оркестра Аквитен из Бордоа.

Граф је дириговао и оркестрима у Кливленду, Њујорку, Филаделфији, Лос Анђелесу, Сан Франциску, Сент Луису...

Дугу сарадњу остварио је и са Симфонијским оркестром у Бостону.

У Европи, Ханс Граф је предводио Бечку филхармонију, Бечки симфонијски оркестар, Краљевски концертгебау оркестар, Будимпештански фестивалски оркестар, Симфонијски оркестар Баварског радија, Немачки симфонијски оркестар из Берлина, Лондонску филхармонију, Лондонски симфонијски оркестар, Краљевску филхармонију и Хале оркестар.

Пред генералну пробу вечерашњег концерта у Коларцу, Граф за Танјуг каже да пандемија вируса ковид 19 пореметила и промијенила живот у читавом свијету.

"Друштво и држава су као људско тело. Има потребу за храном, физичким вежбањем, стабилном финансијском ситуацијом која доприносу стабилности и миру. Пандемија је све то пореметила и политичари се углавном баве економијом. са друге стране музика литература, филозофија, уметност генералнио, дају наду највећем броју људи да је све пребродиво. Уметност лечи људе, нарочито Моцартова музика коју ћемо изводити вечерас", казао је Граф.

Он је изразио захвалност свакој Влади на свијету која разумије потребе публике и умјетника и омогућава да се догађаји из културе дешавају макар у скученим условима.

Граф наглашава да се нико из свијета класичне музике не жали због околности у којима наступа са мањим оркестрима, пред значајно мањим бројем људи у односу на вријеме прије пандемије.

"Радосни смо што свирамо пред публиком вечерас и то је велика победа Бемус фестивала у околностима пандемије", казао је Граф.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана