Даница Црногорчевић за “Глас Српске” уочи наступа у Бањалуци: Молитвом и пјесмом чувамо сјећање на претке

Миланка Митрић
Даница Црногорчевић за “Глас Српске” уочи наступа у Бањалуци: Молитвом и пјесмом чувамо сјећање на претке

Себе и сјећање на претке и све који су страдали чувамо прво кроз молитву, помињањем на светој литургији. То чини свако ко се може сјетити оног страдалог, а и Господ да помилује све оне којих се не можемо сјетити у том тренутку. Након тога долази пјесма као предање нашој дјеци.

Рекла је то у разговору за “Глас Српске” вокална солисткиња и интерпретаторка духовне и традиционалне музике Даница Црногорчевић која ће вечерас наступити испред Храма Христа Спаситеља у Бањалуци. Програм на којем ће наступити и Павлина Радовановић из Ораховца са Косова и Метохије, Ансамбл народних игара и пјесама “Веселин Маслеша”, Културно-умјетничко друштво “Пелагић”, хор “Јединство” и група “Дар” почиње у 21 час.

- Пјесма је та која најбрже заживи међу људима, тога смо и данас свједоци када видимо да нам трују омладину разном музиком која није блиска нашој души, и онда се послије чудимо откуда духовни падови у народу. Све је то уско повезано - додаје она.

ГЛАС: Прије неколико дана објављена је пјесма “Једина Српска”, која је изведена и на свечаној академији поводом 30 година постојања Републике Српске. Шта можете да нам кажете о настанку пјесме и о сарадњи са “Београдским синдикатом”?

ЦРНОГОРЧЕВИЋ: Част ми је што сам имала прилику да будем дио ове пјесме заједно са “Београдским синдикатом”, што смо на тај начин показали несаломљивост и јединство српског рода! Пјесма је та која нас је кроз вијекове спајала и одражавала. И данас је то показала управо ова пјесма, сабрала је народ из Црне Горе, Србије и Републике Српске. Пјесма је одлично прихваћена од стране народа, и оно што је много битно јесте да у тексту нема ништа увредљиво према било коме, чак напротив, пјесма говори о историјском настајању Републике Српске. На крају пјесме се набрајају историјске личности које су везане за ово поднебље. Срећна сам што сам дио овог пројекта и што сам допринијела обиљежавању 30. годишњице Републике Српске. Радујем се и будућим пројектима које ћемо радити са умјетницима са овог простора.

ГЛАС: Колико је значајно славити свој род, народ, језик и културу кроз музику (која је једна духовна храна човјеку, као и сва умјетност)?

ЦРНОГОРЧЕВИЋ: Прије свега, највише се радујем када у својој публици видим дјецу, дјецу која све те пјесме и новије и старије знају, и духовне и традиционалне. То је заиста велики успјех и знак да је потпуно нормално да заједно пјевамо и славимо одређене празнике. Оно што су нам наметнули да је срамота и забрањено вољети свој род кроз пјесме на овај начин постаје табу тема, управо јер видите да народу баш то треба, народ је гладан и жедан Бога прије свега, на овај начин они се враћају на прави пут у мору свега и свачега што се данас нуди на друштвеним мрежама нашој невиној дјеци.

ГЛАС: “Борба за Српство пут је трновит, будимо људи је највећи подвиг” неки су од стихова у овој пјесми. Зашто бисте рекли да је тако и да ли је заиста бити човјек највећи подвиг?

ЦРНОГОРЧЕВИЋ: Нажалост, живимо у таквом времену када су све нормалне људске особине изокренуте и када оно што је некад било нормално више није, отуда и то да је бити човјек данас јако тешко. Хвала Богу па још увијек имамо неке светионике у народу да нам дају примјер, поготово се то може овдје осјетити и видјети, у Републици Српској, гдје заиста влада једна стабилност домаћинства и српске традиције.

ГЛАС: Шта ће спасти свијет и шта је то што може да надвлада све недаће с којима се људи у цијелом свијету данас сусрећу?

ЦРНОГОРЧЕВИЋ: Љубав ће спасти свијет. Бог је љубав. Можемо надвладати само ако имамо љубави, љубав све побјеђује.

ГЛАС: Поводом дочека Православне нове године вечерас наступате у Бањалуци. Шта припремате за овај концерт?

ЦРНОГОРЧЕВИЋ: Недавно смо наступали оркестар и ја у Требињу, публика је имала прилику да чује наше најљепше традиционалне и духовне пјесме. Нећемо мијењати репертоар ни за Православну нову годину зато што је добро прихваћен од стране публике. Сви су пјевали, што не сумњам да ће бити и у Бањалуци. Радујем се и захваљујем градоначелнику Драшку Станивуковићу на указаном повјерењу и позиву, што је осјетио импулс свог народа, и вјерујем да ће бити концерт за памћење зато што је народ жељан ове музике.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана