Бечки Новогодишњи концерт ове године без публике, сви балови отказани

Танјуг
Бечки Новогодишњи концерт ове године без публике, сви балови отказани

Традиционални бечки Новогодишњи концерт ће бити одржан ове године али без публика, а што се тиче сезоне балова у аустријској престоници пандемија коронавируса је за њих била фатална.

Бечке институције биле су медју првима у Европи које су се поново отвориле почетком јуна послије прољећне изолације због коронавируса. Аустрија је жељела да сачува своје музичко богатство по коме је позната, али од новембра главни град од 1,8 милиона становника је у разним нивоима изолације, и у њему влада тишина. Само један концерт, међутим несумњиво најсимболичнији од 15.000 концерата програмираних годишње прије пандемије ће ипак бити одржан у овој посебној празничној сезони у ери пандемије. Новогодишњи концерт посвећен династији Штраус преноси се у више од 90 земаља за 50 милиона телевизијских гледалаца. А за оне који имају привилегију да му присуствују у позлаћеној сали Музикферајна извлачи се лутрија почетком године.

Овог 1. јануара музичари под диригентском палицом Италијана Рикарда Мутија ће наступити пред празном салом, први пут од када је успостављено одржавање концерта 1939. године. Да би се надомјестила тишина, посебно уочљива послије жустре полке, јавна телевизија ОРФ преносиће директно аплаузе гледалаца, 7.000 људи ће тим путем моћи да дијеле одушевљење из својих дневних соба.

“Отказивање би послало ужасан сигнал цијелом свијету”, рекао је за Франс прес крајем октобра Дањел Фрошауер, директор Филхармонијског оркестра у тренутку када се због великог пораста броја зараза страховало да ће се то десити.

Он је сматрао да је напросто незамисливо одрећи се тог престижног концерта. Форшауер се од прољећа ангажује да се концерт не откаже, чак код канцелара Себастијана Курца. Бечка филхармонија је за Аустрију исто што и фудбал за Немачку, говорио је он.

Истицао је да током неколико мјесеци када су мјере биле укинуте у Филхармонији никад нису имали жариште инфекције, да су се редовно тестирали и да је публика била врло дисциплинована, носила маске и држала дистанцу. Док ће се Бечки новогодишњи концерт одржати, то није могло да се омогући за 450 балова који обично развесељавају аустријску зиму од новембра до фебруара.

То је традиција која потиче из XVIII вијека када су балови из дворца Хабзбурга престали да буду резервисани само за аристократе.

Сезона 2019/20 привукла је пола милиона посетилаца, од којих је 55.000 дошло из иностранства, уз просјечне трошкове од 290 евра по особи. То је дакле 150 милиона евра који су изгубљени ове године, рекао је Норберт Кетнер, директор Туристичке канцеларије Беча. Поред тог финансијског аспекта, балови су симбол бечког начина славља, мијешајући носталгију за златним добом аустријске престонице и врло празничну атмосферу.

Послије пада броја ноћења у Бечу од више од 70 одсто на годишњем нивоу измећу јануара и новембра 2020. Кетнер види у концерту Филхармоније позитивну поруку да се стави тачка на ужасну годину за културу, економски покретач Беча. Он већ позива туристе да се врате, помињући да морају да буду реалистични, наводећи да се може очекивати нормализација око лета 2021. године али да ништа није гарантовано.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана