Бански двор организује трећи Интернационални фестивал “Јесења соната”: Сусрет врхунских музичких стваралаца

Илијана Божић
Бански двор организује трећи Интернационални фестивал “Јесења соната”: Сусрет врхунских музичких стваралаца

БАЊАЛУКА - Бански двор се потрудио да и у несвакидашњим околностима “нове нормалности” обрадује љубитеље умјетности, тако што је организовао трећи Интернационални музички фестивал “Јесења соната”.

Манифестација подразумијева пет цјеловечерњих концерата етаблираних музичких умјетника, а част да отвори “Јесењу сонату” припашће реномираном камерном оркестру “Камерата академика” из Новог Сада. Замишљен као елитни, вишедневни музички догађај, сусрет врхунских музичких умјетника из земље и иностранства те својеврсни национални и интернационални форум највиших умјетничких стандарда фестивал ће од седмог до 11. октобра у Банском двору и Бањалуци угостити значајна имена умјетничке музике данашњице.

Директор Банског двора Младен Матовић истакао је да је ријеч о манифестацији која је већ након прва два фестивалска издања снажно одјекнула у читавом региону, добивши изузетно позитивне рецензије од стране музичке критике.

- Такође, фестивал је добио и велику подршку публике, која нам је кроз максималну посјећеност свим концертним вечерима показала да се налазимо на правом путу и да умјетничка музика и те како има своје посјетиоце, уколико им се понуди квалитет и адекватна промоција припремљеног програма - казао је Матовић.

Додао је да је кроз своје треће фестивалско издање “Јесења соната” постала традиционална и препознатљива културна манифестација.

- Увјерени смо да ће овај фестивал у будућности још снажније стимулисати музички и културни развој града и Републике Српске те на радост публике сваке године половином октобра у Банском двору окупљати најзначајнија имена домаће, регионалне и свјетске музичке сцене - навео је Матовић.

Додао је да је поред либерализације мјера у смислу дозвољеног броја посјетилаца у установама културе тај број и даље знатно мањи у односу на капацитет установе те да су за све оне који не успију доћи до фестивалске улазнице обезбиједили “ливе стреам”, односно директан пренос сваке фестивалске вечери на званичном “Јутјуб” каналу Банског двора.

Публика ће имати прилику да ужива у сјајним изведбама камерног састава “Трио аура” из Македоније, чије извођење карактерише изразита експресивност и компактност звука и израза. Такође љубитељи мелодија које се стварају на саксофону моћи ће да слушају “Папандопуло квартет”, који важи за један од најеминентнијих дувачких састава из Хрватске. Бањалучанима ће се представити и истакнути виолиниста Иван Оташевић и пијанисткиња Наталија Младеновић.

Завршница фестивала “Јесења соната” остављена је за чувени београдски ансамбл “Ренесанс”, који је један од најпознатијих свјетских састава за рану и традиционалну музику.

Сви концерти ће почињати у 20 часова, а број мјеста у публици је ограничен на 106 посјетилаца.

Улазнице за све фестивалске вечери у продаји су на билетарници Банског двора, а моћи ће се купити сваким даном, осим недјељом од 10 до 18 часова.

Програм

Камерни оркестар “Камерата академика” наступиће седмог октобра, а наредне вечери пред публиком ће се представити “Трио аура”. “Папандопуло квартет” ће се представити деветог октобра, виолиниста Иван Оташевић и пијанисткиња Наталија Младеновић десетог, а “Ансамбл ренесанс” 11. октобра.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана