Бањалучкој филхармонији дати статус који заслужује

М. М.
Бањалучкој филхармонији дати статус који заслужује

Бањалука - Бањалучка филхармонија представља Бањалуку и Републику Српску као град и државу гдје музика живи у пуном смислу, са динамичним и развијеним културним животом.

Казао је ово директор Бањалучке филхармоније Иван Оташевић и додао да је важно што прије институционализовати Бањалучку филхармонију као јавну установу, дати јој статус који заслужује те створити нове прилике за младе умјетнике. На тај начин би умјетницима биле пружене боље могућности да развију сопствени потенцијал, те да што боље и квалитетније прикажу умјетничке потенцијале самог града и државе.

- У актуелним околностима, након завршених студија младим умјетницима не преостаје ништа друго већ да потраже своје мјесто у оркестрима у региону или да траже мјеста у просвјети, која су углавном већ попуњена. Тако ће се овом институционализацијом јединог професионалног оркестра у Српској добити права мјера за успјешан живот музичке умјетности - рекао је Оташевић.

Бањалучка филхармонија је у посљедњих неколико мјесеци заиста успјешно реализовала први дио концертне сезоне, са седам концерата, међу којима су и два међународна гостовања. Осим у Бањалуци, наступали су у Тузли, Вишеграду, Скопљу и Београду.

- У наредном периоду планирамо наступе свог гудачког и симфонијског оркестра у два велика пројекта - концерт Амире Медуњанин 24. јула на Кастелу, гдје ћемо са овом изврсном умјетницом изводити њену музику и пружити публици још један диван и незабораван угођај под звијездама. Дан касније, такође на отвореном, наступићемо са можда највећом звијездом умјетничке музике у региону, виолинистом, господином Стефаном Миленковићем. Он ће са инструменталистом, пјевачем и композитором Слободаном Тркуљом уз пратњу Бањалучке филхармоније изводити популаран репертоар и приредити публици у Бањалуци спектакл. За почетак другог дијела концертне сезоне очекују нас два велика и важна међународна гостовања - објаснио је Оташевић те додао да је планиран и наступ у Коларчевој задужбини у Београду, те у Бечу.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана