Ансамбл “Тамара Обровац трансхитриа квартет” отворио “Интим џез фест” у Бањалуци: Завичајни звуци уз савремени џез

Миланка Митрић
Ансамбл “Тамара Обровац трансхитриа квартет” отворио “Интим џез фест” у Бањалуци: Завичајни звуци уз савремени џез

БАЊАЛУКА - Концертом ансамбла “Тамара Обровац трансхитриа квартет”, вечерас је у концертној дворани Банског двора отворен 3. Фестивал џез музике “Интим џез фест”, који је ове године, као и сви други догађаји из свијета умјетности и културе, организован у нешто мањем формату.

- Заиста је ријеткост да се неки фестивал одржава у овом времену. Јако је важно да у доба короне не умре све и да култура не престане да живи. Свима је тешко, али музичарима поготово с обзиром на то да концерата заиста нема - казала је пјевачица, флаутисткиња, композиторка и ауторка текстова овог састава Тамара Обровац, захваливши се Банском двору што је успио да истраје у одржавању концерата и у смањеном обиму.

Обровчева је позната је по специфичном музичком исказу и уникатној музици у којој спаја џез и етничке утицаје завичајне Истре, те је вечерашњи концерт био музичко путовање Истром и Медитераном, спојено са звуцима савременог џеза.

- Што се Истре и џеза тиче, то је мој основни спој. Истра је моја истина и мој коријен, а џез је мој занат, љубав и знање - навела је она.

С музичарком, уз њеног сталног члана Круну Левачића (бубњеви), наступили су Елвис Пенава (акустична гитара) и Звонимир Шестак (контрабас), који су свирали умјесто сталних чланова Уроша Раковеца (акустична гитара) и Жиге Голоба (контрабас), који, због тренутне епидемиолошке ситуације нису били у могућности да допутују из Словеније.

Другог дана фестивала, сутра навече, у концертној дворани од 20 часова наступиће џез састав “Пер Бас Викинг Матисен трио”, којег чине Пер Матисен из Норвешке, који свира контрабас и електрични бас, Данијел Булаткин (Чешка/Русија), који свира клавијатуре, те бубњар Утци Цимринг из Израела.

Фестивал ће трајати до четвртка.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана