“4 прста”: Нови албум Николе Пејаковића VIDEO

Танјуг
“4 прста”: Нови албум Николе Пејаковића VIDEO

Гитариста и пјевач Никола Пејаковић Коља објавио је нови албум “4 прста”, позамашну збирку од чак 19, у блузу утемељених, али ипак жанровски разноликих, композиција.

Пејаковић ће албум, који је на ЦД-у и дигиталним платформама објавио “Long Play”, концертно промовисати 10. новембра у Комбанк дворани у Београду.

“Овај албум је пун музике, дубоко је зарезао у музичку прошлост, свијест и стање мог продуцента, гитаристе и пријатеља Воје Аралице и мене, тако да га ја, заиста, посматрам као мој кључни и најбољи албум... Желим да ова плоча дође до људи и да се слуша. Раније, нисам баш пуно марио за то”, истиче Пејаковић.

Познат као сценариста, редитељ и глумац, Пејаковић се на музичкој сцени представио албумима “Мама, немој плакати” (2001) и “Коља” (2009).

Са “4 прста” снимио је жанровски врло различит албум, са доста музике која се логично наставља на његов претходни, трећи “Гробовласници” (2013), мада има и трагања у неком другом правцу.

Коља истиче да је Аралица, као и на претходним албумима, на “4 прста” урадио “велики посао и баш та, жанровска разноликост, показала је и његову раскош као продуцента”.

“Наравно, без њега не би било ни мене, он је сваки албум радио врло предано и, без обзира што сам ја доносио пјесме, он им је удахнуо живот”, наглашава Пејаковић.

Албум “4 пста” доноси са страшћу одсвиране блуз нумере какве су “Старост неће никога да чека”, “Дошла си касно” или “Слика покојног друга”, али и соул-поп “Нема ме без ње” и лаганију “Узми ову песму”, ту је и пјесма на енглеском “Land of Hope” и три, гудачима обојена, инструментала.

“Једноставно, накупило се пјесама и идеја и хтјели смо да већину тога ставимо на албум и тако затворимо то поглавље. Ипак, има неких пјесама које нисмо ставили, неке идеје нисмо завршили. Било је и пјесама за које смо били сигурни да ћемо ставити на плочу, али, ипак, нисмо. Углавном, ишли смо, као и обично, да заокружимо један концепт, једну фазу, без обзира било то пола сата или сат музике”, рекао је Пејаковић.

На новом албуму је и музика на стихове великог српског пјесника Јована Јовановића Змаја (1833-1904) - “Ала је леп овај свет”, “Ој, дуледу”, “Кад сам на свет овај пао (Ђулићи увеоци XLV)” и “Сад је већ велика”.

“Купио сам, давно, сину пар сликовница са Змајевим песмама и схватио сам да је он, без обзира што га зову песником за децу или дечјим песником, врло озбиљан, трагичан и дубок, стихотворац. Онда сам те сликовнице ставио на клавир и полако тражио мелодије...”, каже Коља.

ЦД, за који је омот дизајнирао Саша Васић, може се наћи у боље снабдијевеним музичким продавницама, као и на интернет-платформама.

У Кољином бенду су, уз гитаристу Воју Аралицу и клавијатуристу Ивана Алексијевића Панчевца, контрабасиста Милан Павковић и бубњар Дуца Иванишевић.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана