"Звијезде Опере Санкт Петербурга" наступиле у Народном позоришту Српске

Срна
"Звијезде Опере Санкт Петербурга" наступиле у Народном позоришту Српске

БАЊАЛУКА - У Народном позоришту Републике Српске у Бањалуци одржано је вокално-клавирско вече "Звијезде Опере Санкт Петербурга".

Директор Народног позоришта Републике Српске Дијана Грбић рекла је да посјета руског ансамбла из Санкт Петербурга Бањалуци има велики значај за културу Српске.

"Значајно је да у ово вријеме неку нову свјетлост, нама блиску културу, покажу бањалучкој публици. Велико је интересовање вечерас за наступ арије из опера", рекла је Грбићева Срни.

Грбићева је изразила увјерење да ће у скорије вријеме Народно позориште Републике Српске са овим ансамблом направити неку већу сарадњу, као што су урадили са Александријским театром из Санкт Петербурга.

Руски амбасадор у БиХ Игор Калабухов је, обраћајући се присутнима, рекао да је вечерашњи концерт оперских пјевача поклон града Санкт Петербурга српским пријатељима, те још једна манифестација културне блискости братских народа.

Калабухов је у име Руске Федерације изразио захвалност министру просвјете и културе Републике Српске Жељки Стојичић и директору Народног позоришта Републике Српске Дијани Грбић за допринос проширења српско-руских културних и умјетничких веза, домаћинима овог културног догађаја, организаторима и учесницима.

"Културна сарадња Републике Српске са Санкт Петербургом има свој почетак од септембра 2007. године, када је потписан први споразум о сарадњи између два града и Републике. Сада је право вријеме да направимо нови корак у културној сарадњи и пројекте које ћемо подржати", истакао је руски дипломата.

Он је навео да је посљедњих 17 година ове културне везе обиљежило више догађаја, истичући да овај ансамбл долази у Бањалуку други пут.

Пред публиком су на великој сцени Народног позоришта Републике Српске наступили лауреати међународних такмичења, умјетници "Опере Санкт Петербурга" Марија Чернишева клавир, Јевгенија Кравченко сопран, Софија Некрасова сопран, Лариса Поминова мецосопран, Владислав Мазанкин тенор и Валериј Каула бас.

"Опера Санкт Петербурга" је 2017. године учествовала у гала концерту санктпетербуршких звијезда опере и балета у оквиру Културног програма Санкт Петербурга.

Државни камерни музички театар "Опера Санкт Петербурга" основан је 1987. године и веома је познат у Русији и у иностранству.

Умјетнички директор и оснивач театра је народни умјетник Руске Федерације Јуриј Исакович Александров, свјетски познат режисер који је режирао на најпрестижнијим сценама "Арена ди Верона", "Метрополитен опера", "Ла Скала", "Бољшој" и "Маријински театар".

Посљедњих година представе театра успјешно су изведене у Француској, Грчкој, Србији, Финској, Латвији, Естонији, Пољској, Азербејџану, Казахстану, Египту, Турској, Узбекистану, Таџикистану, УАЕ, Кини.

Овом догађају присуствовали су изасланик предсједника Републике Српске Марко Ромић, министар просвјете и културе Републике Српске Жељка Стојичић, бројни представници културног и јавног живота Бањалуке и Српске.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана