"Златни печат" Микију Манојловићу

Срна
Foto: Агенције

БЕОГРАД - Глумац Предраг Мики Манојловић добитник је награде "Златни печат" која ће му бити уручена поводом 75 година Југословенске кинотеке, саопштили су из ове установе културе.

Награда "Златни печат" је највише признање Југословенске кинотеке, а уведена је 1995. године.

Мики Манојловић је глумачку каријеру почео раних седамдесетих година прошлог вијека у позоришту и убрзо постао један од водећих глумаца у тадашњој Југославији.

У том периоду остварио је запажене улоге у култним телевизијским серијама "Грлом у јагоде" и "Отписани", а почетком осамдесетих низ улога у филмовима аутора нове генерације као што су "Само једном се љуби" и "За срећу је потребно троје" Рајка Грлића.

Ту су и филмови "Нешто између" Срђана Карановића, "Отац на службеном путу" Емира Кустурице, остварења која су унијела нови дух и естетику у југословенски филм и која су била изразито запажена и изван ових простора.

Мики Манојловић је, додаје се у саопштењу, кроз те филмове креирао карактеристичну глумачку појаву, што је препознавала и публика и стручна јавност, о чему сведоче награде, али и похвале домаће и стране критике.

Предраг Мики Манојловић носилац је највећих глумачких признања на овим просторима - двије "Златне арене" у Пули, награде на фестивалу глумачких остварења у Нишу, "Добричин прстен", Награда "Павле Вуисић" и друге.

Награда ће бити уручена 6. јуна у 19.00 часова у Југословенској кинотеци. 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана