“Загонетна потрага 2: Дворац духова” ново дјело Уроша Петровића: Чудесне и уврнуте књишке авантуре

Миланка Митрић
“Загонетна потрага 2: Дворац духова” ново дјело Уроша Петровића: Чудесне и уврнуте књишке авантуре

БЕОГРАД – Књижевност читаоцу нуди чудеса, бесконачне свјетове, дира дубоко и снажно, а књижевност за дјецу, писана посебно шареним пером оног који ју ствара, малим читаоцима доноси још већа чудеса, која их често, изненада, наведе да се заљубе у писану ријеч и да се никад од ње не издвоје.

Један од омиљених аутора који за дјецу пишу на српском језику, и шареним пером ствара ријечи за најмлађе читаоце јесте Урош Петровић, чија књига “Загонетна потрага 2: Дворац духова” је овог мјесеца је објављена у издању београдске “Лагуне”, а представља наставак “Загонетне потраге” објављене 2019. године.

- Замисли да ти успешан пролазак кроз дворац пун духова (који те успут излуђују причањем сасвим уврнутих вицева) зависи од тога да ли ћеш решити следећу загонетку: Што краће мора да се пева, то значи да боље успева! Како ти звучи? Уопште није лака, иако ће ти се баш таквом чинити кад откријеш решење - загонетно су из “Лагуне” најавили ову Петровићеву књигу, за коју је дивне илустрације радио Александар Золотић.

Најважнија нит која веже све његове књиге јесте та да подстакне дјецу да искажу своје идеје, да размишљају и да уче.

- Да када порасту ти наши малишани и када постану одрасли људи, стекну знање, образовање, да им остану она машта, храброст и дух из детињства јер само тако можемо да имамо човека који је задовољан, који има живот испуњен садржајем и који може да буде локомотива за све остале – казао је недавно за РТС Урош Петровић.

“Загонетна потрага 2” садржи 30 загонетки, односно загонетних трагова, а рјешења на крају књиге могуће је читати само у огледалу.

- Желео сам да моја јубиларна 20. књига у “Лагуни” буде и најуврнутија. Знајући какве су биле претходне, то није било лако постићи, али мислим да смо успели. И ову је књигу илустровао маестро Александар Золотић. Његови цртежи су такви да се боје са њих преливају и на оне који их посматрају - изјавио је Петровић.

На крају књиге је специјални додатни задатак, као и мала помоћ на путу до рјешења. 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана