“Zagonetna potraga 2: Dvorac duhova” novo djelo Uroša Petrovića: Čudesne i uvrnute knjiške avanture

Milanka Mitrić
“Zagonetna potraga 2: Dvorac duhova” novo djelo Uroša Petrovića: Čudesne i uvrnute knjiške avanture

BEOGRAD – Književnost čitaocu nudi čudesa, beskonačne svjetove, dira duboko i snažno, a književnost za djecu, pisana posebno šarenim perom onog koji ju stvara, malim čitaocima donosi još veća čudesa, koja ih često, iznenada, navede da se zaljube u pisanu riječ i da se nikad od nje ne izdvoje.

Jedan od omiljenih autora koji za djecu pišu na srpskom jeziku, i šarenim perom stvara riječi za najmlađe čitaoce jeste Uroš Petrović, čija knjiga “Zagonetna potraga 2: Dvorac duhova” je ovog mjeseca je objavljena u izdanju beogradske “Lagune”, a predstavlja nastavak “Zagonetne potrage” objavljene 2019. godine.

- Zamisli da ti uspešan prolazak kroz dvorac pun duhova (koji te usput izluđuju pričanjem sasvim uvrnutih viceva) zavisi od toga da li ćeš rešiti sledeću zagonetku: Što kraće mora da se peva, to znači da bolje uspeva! Kako ti zvuči? Uopšte nije laka, iako će ti se baš takvom činiti kad otkriješ rešenje - zagonetno su iz “Lagune” najavili ovu Petrovićevu knjigu, za koju je divne ilustracije radio Aleksandar Zolotić.

Najvažnija nit koja veže sve njegove knjige jeste ta da podstakne djecu da iskažu svoje ideje, da razmišljaju i da uče.

- Da kada porastu ti naši mališani i kada postanu odrasli ljudi, steknu znanje, obrazovanje, da im ostanu ona mašta, hrabrost i duh iz detinjstva jer samo tako možemo da imamo čoveka koji je zadovoljan, koji ima život ispunjen sadržajem i koji može da bude lokomotiva za sve ostale – kazao je nedavno za RTS Uroš Petrović.

“Zagonetna potraga 2” sadrži 30 zagonetki, odnosno zagonetnih tragova, a rješenja na kraju knjige moguće je čitati samo u ogledalu.

- Želeo sam da moja jubilarna 20. knjiga u “Laguni” bude i najuvrnutija. Znajući kakve su bile prethodne, to nije bilo lako postići, ali mislim da smo uspeli. I ovu je knjigu ilustrovao maestro Aleksandar Zolotić. Njegovi crteži su takvi da se boje sa njih prelivaju i na one koji ih posmatraju - izjavio je Petrović.

Na kraju knjige je specijalni dodatni zadatak, kao i mala pomoć na putu do rješenja. 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana