Требиње: Одржан концерт у част чувеном шансоњеру Жаку Брелу

Срна
Требиње: Одржан концерт у част чувеном шансоњеру Жаку Брелу

ТРЕБИЊЕ - У Требињу је вечерас, у оквиру Дана франкофоније, одржан концерт под називом “Умирући” у част родоначелнику модерне шансоне Жаку Брелу.


Требињску публику је у чаробни свијет музике Жака Брела увео тенор Јасмин Башић у пратњи својих пријатеља и колега из Народног позоришта Сарајево - сопрана Катарине Кикић Марић и пијанисте Аиде Мушановић Арсић.

Шеф Дипломатске канцеларије Белгије у Сарајеву Бењамин Стуртеваген рекао је да су Требиње изабрали за представљање ове манифестације јер у Сарајеву има много културних догађаја па су жељели да се представе и ван овог града.

Према његовим ријечима, француски језик је важан, говори га 300 милиона људи у свијету, међу којима и у Белгији.

Он је рекао новинарима да ће се вратити у Требиње да понове овај догађај.

Начелник градског Одјељења за културу Слађана Скочајић рекла је да је визија Требиња да до 2030. године буде најпожељнији и најљепши мали град на западном Балкану, те да им узор у томе може бити Бриж у Белгији.

“Француски језик се у Требињу учи више од 100 година, колико постоји гимназија. Требињска публика је захтјевна, али сигурно је да ће вечерас из ове сале изаћи задовољна јер су дошли референтни умјетници”, навела је Скочајићева.

Арсићева је рекла да им је била изузетна част да наступе у Требињу, те да је публика имала прилику да чује неке од најљепших шансона свих времена.

“Надам се да је публика уживала јер се француска шансона не изводи тако често. Сам концепт вечерашњег извођења је мало другачији, као нека врста игроказа гдје колега Башић глуми Брела, као нека врста пута кроз његов живот и дјело”, појаснила је Арсићева.

Концерт је одржан у Културном центру.

У оквиру Дана франкофоније, у требињском биоскопу синоћ је приказан филм “Француски министар” аутора Бертрана Тавернијеа.

Дане франкофоније организовала је Дипломатска канцеларија Белгије у сарадњи са Француским институтом Валони-Брисел и Културним центром Требиње.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана