Театар фест "Петар Кочић" од 3. до 9. јуна у Народном позоришту РС

Илијана Божић
Foto: Д. Поздеровић

БАЊАЛУКА- Овогодишњи 26. Театар фест "Петар Кочић" биће одржан од 3. до 9. јуна у Народном позоришту Републике Српске под слоганом "Ко сам ја", а публика ће имати прилику да одгледа пет представа у такмичарском дијелу програма.

На фестивал је пријављено 40 представа, а бањалучка публике ће имати прилику да погледа представу "Људи од Воска" Народног позоришта Сомбор рађену по тексту Матеја Матишића, у режији Ивана Вање Алача, затим комад "Црвена вода" Хрватског народног казалишта Сплит рађен по роману Јурице Павићића, а у режији Ивице Буљана.

Публици ће се представити и Народно позориште Београд са комадом "Очеви и оци" рађеног по роману Слободана Селенића, у режији Вељка Мићуновића, затим  Позориште "Бора Станковић" из Врања са представом  "Ништа нећемо заборавити" насталој по мотивима романа "Кањец Фиљма" и "Иста прича" Вере Ценић, у режији Југа Ђорђевића.

У такмичарском програму наступиће и Босанско народно позориште Зеница са комадом "Драма о Мирјани и овима око ње" рађеној по тексту Ивора Мартинића, у режији Нермина Хамзагића.

Овогодишња селекторка Театар феста "Петар Кочић" Наташа Иванчевић истакла је да је ово фестивал који вреднује и промовише врхунска достигнућа у позоришној умјетности, с акцентом на ауторе који стварају на језицима јужнословинских народа. 

Према њеним ријечима у селекцију улазе и представе настале по мотивима романа свјетских и домаћих писаца, као и ауторски пројекти, то јест комади, настали као резултат заједничког рада редитеља, глумаца и других сарадника.

-У периоду од 29. јануара до 5. априла одгледала сам 40 представа. Критеријум којим сам се руководила приликом одабира је умјетнички квалитет и актуелност тема којима се представе баве. Комади које сам одабрала одликују се одличном глумачком партнерском игром. То је појам који се у позоришту подразумијева, али и ријетко виђа. Имати повјерења у партнера на сцену, врхунац је глумачке умјетности. Само заједништвом и колективном игром добија се и добра представа- објаснила је Иванчевићева.

Истакла је да се у свим одгледаним представама влада непрестано преиспитивање ликова - Ко сам ја?.

-То питање препознајемо у представи "Очеви и оци". Питање које поставља Стеван Медаковић суочен са новом средином и ступањем у брак са странкињом, а на крају и његови син растрзан између мајке и оца, између двије културе-објаснила је Иванчевићева.

Према њеним ријечима у представи "Људи од воска" кроз три наизглед засебне, а заправо узрочно-посљедичне приче, аутор нас води кроз своје гријехове, покајања и искупљења, користећи писање као одређену врсту психотерапије и исповести у којој у потпуности огољује себе стичући тиме право да оголи и друге.

- Кроз све три приче провлачи се стално питање Писца – Ко сам ја,  да ли ја пишем ликове или ликови стварају мене. Изузетно духовита представа, која се на моменте дискретно, а негдје директно и шармантно бави критиком друштва-рекла је Иванчевићева.

Представа Хрватског народног казалишта "Црвена вода" приказује како се типична медитеранска идила нарушава нестанком кћерке седамнаестогодишње Силве.

- Да ли је могуће наставити нормалан породични живот након нестанка ћерке, сестре, дјевојке? Ко сам ја ако нисам у стању пронаћи своју сестру? Да ли ме вјера у Бога може спасити патње за ћерком? Да ли ће ми Бог помоћи да је нађем? Да ли је моја вјера у Бога јака црвена вода?  И на крају питање главне јунакиње у драми "Ништа нећемо заборавити": Ко сам ја да овако страдам? Али и питање за све нас: Ко смо ми да чинимо оваква злодјела? Ко смо ми да препуштамо забораву велике рагедије? Да ускраћујемо права будућим генерацијама  да изграде свој идентитет на основу живота својих предака?- поручила је Иванчевићева.

Нагласила је да је чињеница да позориште не може промијенити свијет, али да може указати на друштвене аномалије и натјерати нас на размишљање.

-Надам се да ће и наша публика, након одгледаних представа, застати на тренутак и упитати се -Ко сам ја- закључила је Иванчевићева.

Директорица Народног позоришта РС Дијана Грбић истакла је да је на позив за овај фестивал стигао знатно већи број пријава у односу на прошлу годину  што показује да Театар фест "Петар Кочић" постаје један од значајних фестивала у нашем региону.

- Изузетно ми је драго што ћемо на овогодишњем фестивалу први пут угостити Позориште "Бора Станковић" из Врања, а након дужег низа година поново долазе на сцену Хрватско народно казалиште Сплит- рекла је Грбићева.

Додала је да ће у част награђених, посљедњег дана Театар феста Народно позориште у Београду одиграти  представу "Ситнице које живот значе".

-Уз фестивалски програм биће и пратећи програм који подразумијева доста промоција књига и разговора- додала је Грбићева.

 

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана