Танасић: Српска треба да формира Савјет за српски језик

Срна
Танасић: Српска треба да формира Савјет за српски језик

БЕОГРАД - Предсједник Одбора за стандардизацију српског језика Срето Танасић сматра да у Републици Српској треба да буде формиран савјет за српски језик.

Танасић је објаснио да савјет треба да се конституише зато што је такво тијело предвиђено важећим законом Републике Српске о језику и писму, али и због тога што је 15. маја у Београду формиран Савјет за српски језик при Влади Србије.


"Тијело са истим задацима предвиђено је и за Републику Српску, а зваће се савјет за стандардизацију језика српског народа и ћириличког писма", рекао је Танасић Срни.

Како каже, Одбор за стандардизацију српског језика, као највише свесрпско свеинституционално стручно тијело задужено и за бригу о статусу српског језика на цјелокупном његовом простору, предложио је у тај савјет своје представнике још средином марта.

"Обавијештен сам да су предложени и други чланови. Очекујем да ће министар просвјете и културе Републике Српске у најскоријем времену сазвати конституитивну сједницу Савјета", рекао је Танасић.

Према његовом мишљењу, нема разлога за чекање, јер је пред Савјетом много обавеза.

"Није непознато да има много проблема у вези са функционисањем српског језика и ћирилице, са њиховим статусом у свим областима живота, али и у вези са заштитом српске писане баштине. Зато нема разлога за одгађање конституисања Савјета, а има и много нагомиланих проблема којима он треба да се бави", закључио је Танасић.  

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана