Tanasić: Srpska treba da formira Savjet za srpski jezik

Srna
Tanasić: Srpska treba da formira Savjet za srpski jezik

BEOGRAD - Predsjednik Odbora za standardizaciju srpskog jezika Sreto Tanasić smatra da u Republici Srpskoj treba da bude formiran savjet za srpski jezik.

Tanasić je objasnio da savjet treba da se konstituiše zato što je takvo tijelo predviđeno važećim zakonom Republike Srpske o jeziku i pismu, ali i zbog toga što je 15. maja u Beogradu formiran Savjet za srpski jezik pri Vladi Srbije.


"Tijelo sa istim zadacima predviđeno je i za Republiku Srpsku, a zvaće se savjet za standardizaciju jezika srpskog naroda i ćiriličkog pisma", rekao je Tanasić Srni.

Kako kaže, Odbor za standardizaciju srpskog jezika, kao najviše svesrpsko sveinstitucionalno stručno tijelo zaduženo i za brigu o statusu srpskog jezika na cjelokupnom njegovom prostoru, predložio je u taj savjet svoje predstavnike još sredinom marta.

"Obaviješten sam da su predloženi i drugi članovi. Očekujem da će ministar prosvjete i kulture Republike Srpske u najskorijem vremenu sazvati konstituitivnu sjednicu Savjeta", rekao je Tanasić.

Prema njegovom mišljenju, nema razloga za čekanje, jer je pred Savjetom mnogo obaveza.

"Nije nepoznato da ima mnogo problema u vezi sa funkcionisanjem srpskog jezika i ćirilice, sa njihovim statusom u svim oblastima života, ali i u vezi sa zaštitom srpske pisane baštine. Zato nema razloga za odgađanje konstituisanja Savjeta, a ima i mnogo nagomilanih problema kojima on treba da se bavi", zaključio je Tanasić.  

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana