“Студија изводљивости” отвара нову сезону у галерији “Вагон”

И. Б.
“Студија изводљивости” отвара нову сезону у галерији “Вагон”

БАЊАЛУКА - Изложба “Студија изводљивости” визуелног умјетника Николе Кекеровића биће отворена у понедјељак од 20 часова, у бањалучкој галерији “Вагон”, чиме ће започети нова сезона у овом простору.

“Студије изводљивости” концептуално су реализоване као унапријед задати тематско-визуелни прикази умјетничиног свакодневног путовања на посао, повратка кући и осјећаја притиска да рад никада не престаје.

- Интереси и фокус умјетника дуж ове руте могу се рашчланити у четири групе које су јединствене за развој студије изводљивости и зависе од распореда четири компоненте - људи, мјеста, моћ и процеси. Из индивидуалне перспективе умјетника његово незадовољство умјетничким институцијама током овог периода (2020-2024) усмјерило га је према пуком економском преживљавању на рачун “смрти” с умјетничке стране, у смислу губљења времена или недостатка времена за умјетничко стваралаштво - наведено је у опису поставке.

Све слике за умјетника постају студије изводљивости, интерстицијски емоционални компромис између рада и умјетничког дјеловања, прелазни живот у лиминалном простору, компромис између живота и професије умјетника “овдје и тамо” у Њемачкој и његовој домовини БиХ.

Никола Кекеровић дипломирао је сликарство на Академији умјетности Универзитета у Бањалуци. Године 2017. примљен је на програм MA Public Art and New Atistic Strategies на Универзитету “Баухаус” у Вајмару и преселио се у Њемачку. Након завршетка мастер студија преселио се у Берлин, гдје тренутно ради.

 

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана