Сандра Дивљан, млада умјетница из Гацка, за “Глас”: Херцеговина вјечита инспирација

Милош Васиљевић
Сандра Дивљан, млада умјетница из Гацка, за “Глас”: Херцеговина вјечита инспирација

НОВИ САД - Вјечита инспирација ми је Херцеговина, па из тог разлога готово све слике на поставци су мотиви овог дијела Републике Српске, њених пејзажа и чаробне природе која оставља без даха.

Посљедњих година људе све више занимају моја дјела, стално са мном контактирају и распитују се за слике, а ово је била права прилика да се упознам са људима који прате мој рад.

Рекла је ово за “Глас Српске” сликарка Сандра Дивљан, чија дјела су недавно представљена у архиву града Новог Сада, на изложби “Херцеговина кроз слике”, која је посјетиоцима доступна до понедјељка. Осим дјела ове младе сликарке из Гацка, посјетиоци су на отварању поставке имали прилику да чују звук гусала и све оно по чему је Херцеговина препознатљива.

- Да би све било како сам замислила, ову изложбу спремала сам од почетка године упоредо са обавезама на факултету. Посјетиоци су одушевљени сликама, јер већина их вуче поријекло из Херцеговине, мада је било људи и из Новог Сада, Гајдобре, из Сечња, из Клека код Зрењанина и Београда, али и мојих пријатеља који су посјетили изложбу - рекла је Дивљанова.

Још као дјевојчица знала је да ће четкица за њу бити много више од играчке. Већ је имала своје самосталне изложбе, а циљ јој ја да једног дана направи и велику изложбу у Гацку.

Како каже, од почетка њена највећа подршка била је породица, а своје досадашње успјехе дијели са њима. Додаје да није увијек било лако, али да су увијек били заједно, једни уз друге.

- Због тих људи који ме подржавају, помажу, вјерују у мене, настојим да будем успјешнија и боља. То ми даје снагу да идем даље, савладавам препреке јер ако нешто не разумијем због мог оштећеног слуха, никад ми не мањка подршке - додала је Дивљанова.

У највећем граду Војводине завршила је основне студије, сада је већ уписала мастер, смјер сликарство на Академији уметности у Новом Саду. Још као беба суочила се са великим изазовима и препрекама, када је изгубила слух, али то је само био мотив више да из дана у дан напредује и помјера границе.

- Подршка коју добијам стално доказ је да радим исправну ствар и да сам на добром путу. Наставићу да се усавршавам и да заједно помјерамо границе - навела је она додавши да је изложба реализована у склопу активности Комисије за рад са младима Удружења Срба Херцеговаца и пријатеља у Србији.

Изненађење

Како каже Дивљанова, ово су посебни дани за њу, а осим велике посјете, доживјела је и изненађења на изложби, као и да су изложбу посјетили и они који је знају одраније и прате њен рад, али и они који су чули шта су то њени афинитети.

- Оно што ме обрадовало је што је на отварање моје изложбе дошао и друг из дјетињства, иначе особа оштећеног слуха, који живи у Београду. Као мали ишли смо на вјежбе за развој говора у Београд, а сада је дошао заједно са родитељима. То је за мене био посебан тренутак - додала је Дивљанова.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана