Ретроспективна изложба Ратка Лалића у Бањалуци: Повратак исконској љепоти праприроде

И. Б.
Ретроспективна изложба Ратка Лалића у Бањалуци: Повратак исконској љепоти праприроде

БАЊАЛУКА - Ретроспективна изложба “Годишња доба - записи на површини земље”, академског сликара Ратка Лалића биће представљена у понедјељак, у великом изложбеном салону Банског двора.

Драган Јовановић Данилов је о његовом стваралаштву, у монографији Ратка Лалића навео да овај умјетник неколико деценија визуелно богати и продубљује свој опсесивни свијет, опстајући на нашем ликовном хоризонту као својеврсни естетички и етички коректив.

- Ратко Лалић је сликар продуженог романтизма који настоји да изнова романтизује свијет и који нас враћа исконској енергији битка, оној рудиментарној љепоти благословене праприроде. Он посвећено обрађује властити врт, ослушкујући светлости и сенке скривене дубоко у себи - објаснио је Јовановић Данилов.

Нагласио је да је Лалић од почетка утврдио мотивске, занатске и колористичке диспозиције свог сликарства усмјереног на простор интимног круга, на сјећање “изнутра, самим собом”.

- Овај уметник је концентрисао све обликовне снаге како би топлу, органску субјективност доживљаја затруднелости природе и снажних, архетипских указања претопио у слику раскошног колористичког дијапазона - навео је Јовановић Данилов и додао да није случајно што је Лалић кренуо од женског акта, користећи наративно-миметичку сликарску стратегију.

Нагласио је да је громадно женско тијело наглашених атрибута код њега дивинизовано као симбол стваралачке моћи природе.

- Његови актови у класичној лежећој пози имају и нечег од јаке еротске визије декаденције. Да географски пејзаж трајно одређује и душевни, на најлепши начин потврђују слике Ратка Лалића. На његовим платнима цоулеур лоцале представљен је у свој својој сјајности и лепоти. Завичај за овог уметника није неко пуко место на географској карти, већ нешто живо и органско, жива човекова суштина, жива рана из које избија снага нечег дубоког и обнављајућег - истакао је Јовановић Данилов.

Образложио је да је насупрот урбаној цивилизацији Ратко Лалић опсједнут свијетом скрајнутих беспућа, кукурузишта, стрништа, стогова, дрвљаника, башти влажних и рашчупаних од вјетра, те да је све то омиљена тема романтичара.

Планирано је да изложба буде отворена у 19 часова, а посјетиоцима ће бити доступна до 15. јануара.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана