Retrospektivna izložba Ratka Lalića u Banjaluci: Povratak iskonskoj ljepoti praprirode

I. B.
Retrospektivna izložba Ratka Lalića u Banjaluci: Povratak iskonskoj ljepoti praprirode

BANjALUKA - Retrospektivna izložba “Godišnja doba - zapisi na površini zemlje”, akademskog slikara Ratka Lalića biće predstavljena u ponedjeljak, u velikom izložbenom salonu Banskog dvora.

Dragan Jovanović Danilov je o njegovom stvaralaštvu, u monografiji Ratka Lalića naveo da ovaj umjetnik nekoliko decenija vizuelno bogati i produbljuje svoj opsesivni svijet, opstajući na našem likovnom horizontu kao svojevrsni estetički i etički korektiv.

- Ratko Lalić je slikar produženog romantizma koji nastoji da iznova romantizuje svijet i koji nas vraća iskonskoj energiji bitka, onoj rudimentarnoj ljepoti blagoslovene praprirode. On posvećeno obrađuje vlastiti vrt, osluškujući svetlosti i senke skrivene duboko u sebi - objasnio je Jovanović Danilov.

Naglasio je da je Lalić od početka utvrdio motivske, zanatske i kolorističke dispozicije svog slikarstva usmjerenog na prostor intimnog kruga, na sjećanje “iznutra, samim sobom”.

- Ovaj umetnik je koncentrisao sve oblikovne snage kako bi toplu, organsku subjektivnost doživljaja zatrudnelosti prirode i snažnih, arhetipskih ukazanja pretopio u sliku raskošnog kolorističkog dijapazona - naveo je Jovanović Danilov i dodao da nije slučajno što je Lalić krenuo od ženskog akta, koristeći narativno-mimetičku slikarsku strategiju.

Naglasio je da je gromadno žensko tijelo naglašenih atributa kod njega divinizovano kao simbol stvaralačke moći prirode.

- Njegovi aktovi u klasičnoj ležećoj pozi imaju i nečeg od jake erotske vizije dekadencije. Da geografski pejzaž trajno određuje i duševni, na najlepši način potvrđuju slike Ratka Lalića. Na njegovim platnima couleur locale predstavljen je u svoj svojoj sjajnosti i lepoti. Zavičaj za ovog umetnika nije neko puko mesto na geografskoj karti, već nešto živo i organsko, živa čovekova suština, živa rana iz koje izbija snaga nečeg dubokog i obnavljajućeg - istakao je Jovanović Danilov.

Obrazložio je da je nasuprot urbanoj civilizaciji Ratko Lalić opsjednut svijetom skrajnutih bespuća, kukuruzišta, strništa, stogova, drvljanika, bašti vlažnih i raščupanih od vjetra, te da je sve to omiljena tema romantičara.

Planirano je da izložba bude otvorena u 19 časova, a posjetiocima će biti dostupna do 15. januara.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana