Проглашени најљепши ћирилички рукописи, уручене награде побједницима

Срна
Проглашени најљепши ћирилички рукописи, уручене награде побједницима

ДЕРВЕНТА - Градски одбор Српског просвјетног и културног друштва /СПКД/ “Просвјета” Дервента организовао је вечерас у Народној библиотеци “Бранко Радичевић” манифестацију на којој су проглашени најљепши ћирилички рукописи и уручене награде побједницима, а професор Душко Певуља одржао је предавање о љепоти и значај усрпског ћириличког писма.

Ленка Печеница Ковачевић из Власенице и Лара Максимовић, ученица Основне школе /ОШ/ “Десанка Максимовић” Станари, освојиле су прво мјесто на конкурсу за избор најљепшег ћириличког писма.

Ковачевићева је побиједила у категорији грађанства, друго мјесто освојила је Бранкица Кузмановић из Дервенте, а треће Бошко Гајић из Дервенте.

У категорији ученика, друго мјесто освојила је Христина Асентић из ОШ “19. април” Дервента, а треће Андреа Голубовић из ОШ “Свети Сава” из Источног Сарајева.

Предсједник Градског одбора СПКД “Просвјета” Далибор Ђекић навео је да је ове године на конкурс стигло 140 радова из цијеле Републике Српске.

“Ово је мали сегмент у борби за очување српског језика. Не кажем да нема институција које се боре за очување српског језика, али мислим да се друштво и појединци не труде довољно да се ситуација побољша”, рекао је Ђекић.

Певуља је рекао да је одржао предавање о српском језику и важности његовања говорне културе.

“Догађаји попут овог вечерас - предавање које указује на важне чињенице и уручење награда ђацима најбоља су комбинација и начин да заштитимо наше писмо и језик, а и једно и друго су угрожени”, навео је Певуља.

Похваљени су радови Нађе Ковачевић и Софије Ковачевић из ОШ “Вук Стефановић Караџић” из Власенице, Николе Чоњића из ОШ “Милан Илић Чича Шумадијски” Хан Пијесак, Ане Петковић из ОШ “Никола Тесла” Дервента, те Давида Субића, Катарине Дувњак, Далиборке Радошевић и Теодоре Јевтић из ОШ “19. април” Дервента.

Међу похваљеним је рад Марије Стевановић и Дуње Ћелић из ОШ “Вук Стефановић Караџић” Добој и Младенке Радовановић из ОШ “Вук Стефановић Караџић” Костајница.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана