Proglašeni najljepši ćirilički rukopisi, uručene nagrade pobjednicima

Srna
Proglašeni najljepši ćirilički rukopisi, uručene nagrade pobjednicima

DERVENTA - Gradski odbor Srpskog prosvjetnog i kulturnog društva /SPKD/ “Prosvjeta” Derventa organizovao je večeras u Narodnoj biblioteci “Branko Radičević” manifestaciju na kojoj su proglašeni najljepši ćirilički rukopisi i uručene nagrade pobjednicima, a profesor Duško Pevulja održao je predavanje o ljepoti i značaj usrpskog ćiriličkog pisma.

Lenka Pečenica Kovačević iz Vlasenice i Lara Maksimović, učenica Osnovne škole /OŠ/ “Desanka Maksimović” Stanari, osvojile su prvo mjesto na konkursu za izbor najljepšeg ćiriličkog pisma.

Kovačevićeva je pobijedila u kategoriji građanstva, drugo mjesto osvojila je Brankica Kuzmanović iz Dervente, a treće Boško Gajić iz Dervente.

U kategoriji učenika, drugo mjesto osvojila je Hristina Asentić iz OŠ “19. april” Derventa, a treće Andrea Golubović iz OŠ “Sveti Sava” iz Istočnog Sarajeva.

Predsjednik Gradskog odbora SPKD “Prosvjeta” Dalibor Đekić naveo je da je ove godine na konkurs stiglo 140 radova iz cijele Republike Srpske.

“Ovo je mali segment u borbi za očuvanje srpskog jezika. Ne kažem da nema institucija koje se bore za očuvanje srpskog jezika, ali mislim da se društvo i pojedinci ne trude dovoljno da se situacija poboljša”, rekao je Đekić.

Pevulja je rekao da je održao predavanje o srpskom jeziku i važnosti njegovanja govorne kulture.

“Događaji poput ovog večeras - predavanje koje ukazuje na važne činjenice i uručenje nagrada đacima najbolja su kombinacija i način da zaštitimo naše pismo i jezik, a i jedno i drugo su ugroženi”, naveo je Pevulja.

Pohvaljeni su radovi Nađe Kovačević i Sofije Kovačević iz OŠ “Vuk Stefanović Karadžić” iz Vlasenice, Nikole Čonjića iz OŠ “Milan Ilić Čiča Šumadijski” Han Pijesak, Ane Petković iz OŠ “Nikola Tesla” Derventa, te Davida Subića, Katarine Duvnjak, Daliborke Radošević i Teodore Jevtić iz OŠ “19. april” Derventa.

Među pohvaljenim je rad Marije Stevanović i Dunje Ćelić iz OŠ “Vuk Stefanović Karadžić” Doboj i Mladenke Radovanović iz OŠ “Vuk Stefanović Karadžić” Kostajnica.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana