Почео "Кустендорф"

Срна
Почео "Кустендорф"

МОКРА ГОРА - Међународни филмски и музички фестивал "Кустендоф" почео је вечерас и трајаће до 25. јануара, а ове године због епидемиолшке ситуације одржава се онлајн.

Фестивал су отворили његов оснивач Емир Кустурица и министар културе и информисања Србије Маја Гојковић.

У оквиру отварања, поред представљања жирија, биће приказан рођендански омаж глумици Феј Данавеј, као и документарни филм Емира Кустурице "Јунаци нашег времена".

У такмичарском програму 14. Међународног филмског и музичког фестивала "Кустендорф" су двадесет два краткометражна филма домаћих и иностраних аутора.

Првог дана биће приказана четири разговора Емира Кустурице са ауторима и пет филмова "Одлутала" Уне фон Мајдел из Њемачке, "Нина" младог аутора из Бугарске Христа Сименова, "Киша" Пјотра Милчарека из Пољске, "За Васоту" Петра Пешута из Србије и "Рио" Жење Казанкине из Русије.

Програмска цјелина "Савремене тенденције" почиње у 21.00 филмом Андреја Кончаловског "Драги другови", а након филма биће приказан разговор режисера са Емиром Кустурицом.

У оквиру "Ретроспективе великана", од 23.00 биће емитована прва епизода серије "Била једном једна земља" Емира Кустурице.

Међународни жири који ће одлучити о побједницима чине Аличе Рорвахер, награђивана италијанска редитељка, глумац Мики Манојловић и Бруно Таријер, сниматељ и дизајнер звука из Француске.

Награду "Вилко Филач" за најбољу фотографију додијелиће француски директор фотографије Мишел Аматје.

Као специјална посластица за све љубитеље филмске умјетности, биће приказани и разговори оснивача фестивала Емира Кустурице са свим учесницима фестивала – ауторима чији се филмови приказују у такмичарском дијелу и у програму "Савремене тенденције".

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана