Počeo "Kustendorf"

Srna
Počeo "Kustendorf"

MOKRA GORA - Međunarodni filmski i muzički festival "Kustendof" počeo je večeras i trajaće do 25. januara, a ove godine zbog epidemiolške situacije održava se onlajn.

Festival su otvorili njegov osnivač Emir Kusturica i ministar kulture i informisanja Srbije Maja Gojković.

U okviru otvaranja, pored predstavljanja žirija, biće prikazan rođendanski omaž glumici Fej Danavej, kao i dokumentarni film Emira Kusturice "Junaci našeg vremena".

U takmičarskom programu 14. Međunarodnog filmskog i muzičkog festivala "Kustendorf" su dvadeset dva kratkometražna filma domaćih i inostranih autora.

Prvog dana biće prikazana četiri razgovora Emira Kusturice sa autorima i pet filmova "Odlutala" Une fon Majdel iz Njemačke, "Nina" mladog autora iz Bugarske Hrista Simenova, "Kiša" Pjotra Milčareka iz Poljske, "Za Vasotu" Petra Pešuta iz Srbije i "Rio" Ženje Kazankine iz Rusije.

Programska cjelina "Savremene tendencije" počinje u 21.00 filmom Andreja Končalovskog "Dragi drugovi", a nakon filma biće prikazan razgovor režisera sa Emirom Kusturicom.

U okviru "Retrospektive velikana", od 23.00 biće emitovana prva epizoda serije "Bila jednom jedna zemlja" Emira Kusturice.

Međunarodni žiri koji će odlučiti o pobjednicima čine Aliče Rorvaher, nagrađivana italijanska rediteljka, glumac Miki Manojlović i Bruno Tarijer, snimatelj i dizajner zvuka iz Francuske.

Nagradu "Vilko Filač" za najbolju fotografiju dodijeliće francuski direktor fotografije Mišel Amatje.

Kao specijalna poslastica za sve ljubitelje filmske umjetnosti, biće prikazani i razgovori osnivača festivala Emira Kusturice sa svim učesnicima festivala – autorima čiji se filmovi prikazuju u takmičarskom dijelu i u programu "Savremene tendencije".

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana