Нова истрага: Да ли је Пабло Неруда отрован

Срна
Нова истрага: Да ли је Пабло Неруда отрован

Чиле ће још једном покушати да разријеши мистерију смрти пјесника и нобеловца Пабла Неруде, за кога многи верују да је отрован током диктатуре Аугуста Пиночеа, саопштио је у суд у тој земљи.

Апелациони суд је наложио поновно отварање истраге о смрти Неруде, који је био истакнути члан чилеанске Комунистичке партије када је војни диктатор Аугусто Пиноче преузео власт 1973. године.

Суд је у саопштењу навео да "истрага није исцрпљена јер постоје прецизне процедуре које се могу провести ради разјашњавања чињеница", пренио је АФП.

Неруда се припремао да побјегне у егзил у Мексико да би одатле предводио отпор против Пиночеовог режима, али је умро у болници само 12 дана након пуча.

Власти су тада тврдиле да је Неруда (69) умро од рака простате.

Истрага о узроку Нерудине смрти почела је 2011. године, када је Мануел Араја, његов возач и лични асистент, изјавио да је пјеснику дата мистериозна инјекција у груди непосредно прије него што је умро.

Араја је умро у јуну прошле године, у 77. години.

Група чилеанских и међународних стручњака је 2017. године закључила да Неруда није умро од рака, али је рекла да не може да утврди шта је био узрок смрти.

Научни панел који је истраживао Нерудину смрт прошле године такође није могао да утврди да ли је он био отрован, иако је у његовом систему открио опасне бактерије које изазивају ботулизам.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана