Музичари Београдске филхармоније наступили у дресовима

Танјуг
Foto: Танјуг

БЕОГРАД - Музичари Београдске филхармоније синоћ су започели концерт свирајући у специјалним дресовима којим су поручили да су музичка репрезентација Србије, саопштили су из Београдске филхармоније.

Диригент Хаурд Грифитс који је синоћ управљао Београдском филхармонијом се уочи концерта обратио публици уз захвалност за подршку оркестру који заслужује статус европских оркестара.

У нади да ће се обистинити жеља не само музичара већ и бројне публике за новом зградом Београдске филхармоније, Грифитс је напоменуо да би нова концертна дворана у Београду била свјетионик културе.

-Наравно да желе нову концертну дворану! И ви желите нову концертну дворану - било би вам дивно у њој! Сигуран сам, јер сам томе сведочио у много наврата широм Европе - у Келну, Бирмингему, Луцерну… Када се изгради нова концертна дворана, она постаје велика атракција за цео град - казао је Грифитс. 

Након обраћања услиједио је необичан програм, пун премијера на домаћем терену: први пут у Србији публика је чула дјело младог савременог афроамеричког композитора Карлоса Сајмона, номинованог за Греми награду, као и прве признате афроамеричке композиторке Флоренс Прајс, Концерт за клавир и оркестар, са младом британском звијездом Џенибом Кане-Мејсон која је освојила публику.

Концерт је заокружила Сибелијусова Друга симфонија, од посебног значаја за филхармонијски оркестар који се са њом представљао на америчком континенту, као успомена на прву америчку турнеју 2014. године и један од највећих међународних успјеха Београдске филхармоније у својој стогодишњици.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

Galerija
© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана