Књига Владимира Вученовића објављена у издању “Гласа Српске”: Вестерн филмови за човјека модерног доба

Миланка Митрић
Књига Владимира Вученовића објављена у издању “Гласа Српске”: Вестерн филмови за човјека модерног доба

БАЊАЛУКА - За посвећено писање о неком филмском жанру потребна је искрена љубав и наклоност према њему, али и жеља да се у овом свијету остави допринос на својствен начин.

Тиме се водио и аутор Владимир Вученовић, чија књига “100 најбољих вестерн филмова” је објављена у издању “Гласа Српске”. Наиме, у корице једне истински дивне књиге аутор је издвојио најбоље вестерн филмове, осврнуо се на сваки, али и издвојио неизоставан сегмент сваког доброг вестерн остварења - музику. Посебно је нагласио значај враћања теме и прича вестерн филмова у модерно доба.

Тако су се у књизи нашли филмови: “Кукавичко убиство Џесија Џејмса од стране Роберта Форда” (2007), “Лоше друштво” (1972), “Велика земља” (1958), “Сломљена стријела” (1950), “Плес са вуковима” (1990), “Мртав човјек” (1995), “Ел Топо” (1970), “Добар, лош, зао” (1966), “Седморица величанствених” (1960), “Било једном на Дивљем западу” (1968) и многа друга култна остварења овог жанра. У 150 страница књиге, уз ауторов предговор, осврт на сам жанр, индекс режисера, те уз рецензију режисера и професора Милутина Петровића, направљена је једна фина подјела и једно изузетно издвајање, са ненаметљивом субјективном листом, која је погодна да се подијели са филмољупцима и свима онима који тек треба да открију или већ познају вестерн филмове.

- У овом миленијуму који је почео под заставом антиглобализма, често ми долазе студенти чије прве речи гласе - ја мрзим Холивуд. Имају осамнаест година и од Холивуда су видели три “Марвелова” филма, а од помодних интелектуалаца били затрпавани бесмисленом флоскулом - ауторски филм. Онда тим студентима режије објасним да су речи тако нечег сличног, као када би студент машинства рекао да презире немачку аутомобилску индустрију. Важност “Мерцедеса”, “Аудија”, “Фолксвагена”, “Опела” и “Поршеа” за развој мотора је минорна у односу на значај Грифита, Чаплина, Китона, Форда, Хоукса, Велмана, Хичкока, Хјустона, Пекимпоа, Толанда, Тјомкин, Едит Хед и осталих утемељивача онога што је језик покретних слика - нагласио је у рецензији дјела професор и режисер Милутин Петровић.

Осврћући се на то да је поменуто дјело својеврсна листа, рецензент наглашава значај субјективности при избору филмова, у овом случају, што и ову листу и аутора удаљава од свих других сличних књига, испуњених листама у које је увршћено хиљаде и хиљаде филмова.

- Непогрешив укус се најбоље огледа у пажљивом нивелисању придева, којима се награђују ова ремек-дела жанра. Има дивних придева да украсе рад једног Стурџиса или Иствуда, али су они прави, тешкашки, сачувани за Форда и Хоукса. Азбучни ред говори о једној лепој пристојности и ненаметању личног става. Ипак, тај беспрекоран филмофилски став, и поред своје ширине и осећаја за реалност савременог тренутка, поседује ону пресудну субјективност која ову књигу одваја од масе прилично бесмислених издања типа 500 ових филмова или 1.000 ових филмова које морате... - додао је Петровић и нагласио да је ова књига један “Сезаме отвори се” за све оне које имају инстинкт естетског преживљавања у данашњем свијету.

Разумијевање жанра

- Да би се вестерн као жанр разумио на прави начин, морамо нешто рећи о његовим стереотипима. Прије 72 године Франк Грубер, сценариста и продуцент, рекао је: “Када сам почео да пишем вестерн приче 1939. године, открио сам једну важну чињеницу: постоји само седам основних начина на које се могу разрадити вестерн сижеи. Увијек сам доживљавао неуспјех кад год сам покушавао да пронађем и осми”. Према Груберу, тих седам тема је сасвим довољно да их спретан писац искористи за драматуршко уобличавање сижеа, постављање сукоба и карактеролошку разраду ликова: изградња, приче о ранчевима, приче о великим посједима, приче о осветама, Кустерова посљедња битка, приче о одметништву и приче о шерифу - нагласио је аутор Вученовић и додао поджанрове, међу којима су супервестерн, сатирични вестерн, психолошки вестерн, модерни вестерн и други.

Пратите нас на нашој Фејсбук и Инстаграм страници и Твитер налогу.

© АД "Глас Српске" Бања Лука, 2018., ISSN 2303-7385, Сва права придржана