Knjiga Vladimira Vučenovića objavljena u izdanju “Glasa Srpske”: Vestern filmovi za čovjeka modernog doba

Milanka Mitrić
Knjiga Vladimira Vučenovića objavljena u izdanju “Glasa Srpske”: Vestern filmovi za čovjeka modernog doba

BANjALUKA - Za posvećeno pisanje o nekom filmskom žanru potrebna je iskrena ljubav i naklonost prema njemu, ali i želja da se u ovom svijetu ostavi doprinos na svojstven način.

Time se vodio i autor Vladimir Vučenović, čija knjiga “100 najboljih vestern filmova” je objavljena u izdanju “Glasa Srpske”. Naime, u korice jedne istinski divne knjige autor je izdvojio najbolje vestern filmove, osvrnuo se na svaki, ali i izdvojio neizostavan segment svakog dobrog vestern ostvarenja - muziku. Posebno je naglasio značaj vraćanja teme i priča vestern filmova u moderno doba.

Tako su se u knjizi našli filmovi: “Kukavičko ubistvo Džesija Džejmsa od strane Roberta Forda” (2007), “Loše društvo” (1972), “Velika zemlja” (1958), “Slomljena strijela” (1950), “Ples sa vukovima” (1990), “Mrtav čovjek” (1995), “El Topo” (1970), “Dobar, loš, zao” (1966), “Sedmorica veličanstvenih” (1960), “Bilo jednom na Divljem zapadu” (1968) i mnoga druga kultna ostvarenja ovog žanra. U 150 stranica knjige, uz autorov predgovor, osvrt na sam žanr, indeks režisera, te uz recenziju režisera i profesora Milutina Petrovića, napravljena je jedna fina podjela i jedno izuzetno izdvajanje, sa nenametljivom subjektivnom listom, koja je pogodna da se podijeli sa filmoljupcima i svima onima koji tek treba da otkriju ili već poznaju vestern filmove.

- U ovom milenijumu koji je počeo pod zastavom antiglobalizma, često mi dolaze studenti čije prve reči glase - ja mrzim Holivud. Imaju osamnaest godina i od Holivuda su videli tri “Marvelova” filma, a od pomodnih intelektualaca bili zatrpavani besmislenom floskulom - autorski film. Onda tim studentima režije objasnim da su reči tako nečeg sličnog, kao kada bi student mašinstva rekao da prezire nemačku automobilsku industriju. Važnost “Mercedesa”, “Audija”, “Folksvagena”, “Opela” i “Poršea” za razvoj motora je minorna u odnosu na značaj Grifita, Čaplina, Kitona, Forda, Houksa, Velmana, Hičkoka, Hjustona, Pekimpoa, Tolanda, Tjomkin, Edit Hed i ostalih utemeljivača onoga što je jezik pokretnih slika - naglasio je u recenziji djela profesor i režiser Milutin Petrović.

Osvrćući se na to da je pomenuto djelo svojevrsna lista, recenzent naglašava značaj subjektivnosti pri izboru filmova, u ovom slučaju, što i ovu listu i autora udaljava od svih drugih sličnih knjiga, ispunjenih listama u koje je uvršćeno hiljade i hiljade filmova.

- Nepogrešiv ukus se najbolje ogleda u pažljivom nivelisanju prideva, kojima se nagrađuju ova remek-dela žanra. Ima divnih prideva da ukrase rad jednog Sturdžisa ili Istvuda, ali su oni pravi, teškaški, sačuvani za Forda i Houksa. Azbučni red govori o jednoj lepoj pristojnosti i nenametanju ličnog stava. Ipak, taj besprekoran filmofilski stav, i pored svoje širine i osećaja za realnost savremenog trenutka, poseduje onu presudnu subjektivnost koja ovu knjigu odvaja od mase prilično besmislenih izdanja tipa 500 ovih filmova ili 1.000 ovih filmova koje morate... - dodao je Petrović i naglasio da je ova knjiga jedan “Sezame otvori se” za sve one koje imaju instinkt estetskog preživljavanja u današnjem svijetu.

Razumijevanje žanra

- Da bi se vestern kao žanr razumio na pravi način, moramo nešto reći o njegovim stereotipima. Prije 72 godine Frank Gruber, scenarista i producent, rekao je: “Kada sam počeo da pišem vestern priče 1939. godine, otkrio sam jednu važnu činjenicu: postoji samo sedam osnovnih načina na koje se mogu razraditi vestern sižei. Uvijek sam doživljavao neuspjeh kad god sam pokušavao da pronađem i osmi”. Prema Gruberu, tih sedam tema je sasvim dovoljno da ih spretan pisac iskoristi za dramaturško uobličavanje sižea, postavljanje sukoba i karakterološku razradu likova: izgradnja, priče o rančevima, priče o velikim posjedima, priče o osvetama, Kusterova posljednja bitka, priče o odmetništvu i priče o šerifu - naglasio je autor Vučenović i dodao podžanrove, među kojima su supervestern, satirični vestern, psihološki vestern, moderni vestern i drugi.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana